18. 05. 2024.

Десет дана без куповине

Национална организација потрошача позива купце да бојкотују основне намирнице због најављених поскупљења

Бојкот је, изгледа, у последњих неколико месеци у моди. После игнорисања „Имлекове" кравице, позива на заобилажење страних фирми и производа који нису направљени у Србији, из Националне организације потрошача позивају купце да обуздају своје потрошачке апетите, буђеларе оставе у фиоку и десет дана заобилазе рафове у трговинама.

 

Питали смо иницијатора ове акције Горана Паповића, из Националне организације потрошача Србије, шта је он јуче пазарио и да ли ће у наредних десет дана издржати без хлеба и млека.

- Купио сам само цигарете. Појешћу парче хлеба и наредних десетак дана ћу се максимално уздржавати од куповине. Бићу на строгом посту. Ако ме неки новинар негде види како купујем, нека ме казне и одмах смене са места потпредседника - решен је Паповић.

Он додаје да не очекује да грађани угрозе своје здравље тако што неће куповати основне животне намирнице, али инсистира на томе да куповину сведу на минимум.

- Ако пазаре хлеб, не морају пециво и бурек. Ако купују млеко, не морају млечне производе - објаснио је Паповић суштину своје замисли.

Иако је и раније било сличних иницијатива, које нису забележиле видни успех, наш саговорник очекује да ће најновији позив на бојкот дати резултате.

- Никада акција није била овако организована. Реторика очито није довољна. А доста нам је власти која вређа достојанство својих грађана. Држава не поштује законе које је донела, није се изборила са монополистима - каже Паповић напомињући да бојкот може имати ефекта само ако га потрошачи озбиљно схвате и масовно се укључе у тај вид протеста.

Повод за овако бурну реакцију Горана Паповића била су најављена поскупљења струје, горива, хлеба и меса.

Ову акцију подржало је још неколико потрошачких удружења. Како је истакла Едина Попов из Асоцијације за заштиту потрошача, имамо могућност да казнимо увознике који нам доносе лошу робу, домаће произвођаче који не поштују неопходне системе квалитета у производњи.

Међутим, Петар Богосављевић, председник београдског Покрета за заштиту потрошача, каже да за сада не учествује у овој акцији.

- Београђани немају разлога за бојкот, јер нема тих искакања цена, као што је случај са хлебом у Нишу и Суботици. Желимо дијалог са владом и са монополистима - изјавио је наш саговорник.

На питање ко су монополисти о којима говори, Богосављевић одговара без увијања:

- Делта Макси, Салфорд и таксисти!

Ако се настави раст цена Богосављевић најављује да ће грађане позвати на неки „облик непослушности".

- Бојкот може, али само конкретних производа, као што је био случај у Италији када су произвођачи тестенина спустили цене због бојкота потрошача - навео је Богосављевић.

Његов колега Горан Паповић, међутим, истиче да се морају бојкотовати сви производи, јер су сви и поскупели.

Трговци, са друге стране, наводе да досадашње акције бојкота нису дале резултате, а не очекују да ће последња иницијатива на игнорисање рафова по нечему бити изузетак.

 

"Политика" (18.03.2008.)

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS