04. 05. 2024.

 

Пластичне сандале, познате као имитација „кроксица“, препуне су врло токсичних и канцерогених материја које у тело улазе преко коже, резултат је истраживања немачке телевизије WDR.

Шокантно откриће узнемирило је купце „кроксица“ на пијацама широм Србије. У њиховом саставу пронађени су полициклични ароматски угљенохидрати који су изразито канцерогени. Тако је шест од десет сандала на испитивању имало отровне материје и то у већој мери него што је препоручено. Оригиналне „кроксице“ немају штетне материје, али је утврђено да због присутности два растварача могу да изазову иритацију коже и алергије.

У „Југоинспекту“ истичу да произвођачи стављају полицикличне ароматске угљенохидрате у сандалу како би омекшали ту обућу.

– Нажалост, код нас не постоји пропис који приморава увознике да провере и уклоне робу сумњивих хемикалија. Тек ако инспектор посумња на производ, може га послати на испитивање. Међутим, мало је инспектора. Већи увозници контролишу квалитет производа, али не и хемијски састав. Прошле године смо у једном броју јапанки нашли отровне састојке, због чега су повучене из продаје – наглашава Саша Филиповић, директор Сектора за текстил и кожу у „Југоинспекту“.

У Министарству трговине сматрају да нема разлога за панику пошто нису нити од система за размену брзих информација нити од дистрибутера добили информацију о ризичним „кроксицама“.

– Ако добијемо такав податак, повући ћемо тај небезбедни производ са тржишта – кажу у министарству.

Гледајте оригиналну декларацију

– Ко хоће безбедно да купује, требало би да иде у регуларне продавнице и узима обућу с декларацијом на српском језику, у којој би требало да се налази све – од земље порекла до сировинског састава – истиче Филиповић.

Извор: Блиц

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS