05. 05. 2024.

 

Бесплатна лекарска помоћ у иностранству може да се добије у 20 европских држава, али не и Грчкој где најчешће летујемо. – Грчка страна није заинтересована за такав споразум са Србијом, кажу у РФЗО.

Републички фонд здравственог осигурања има уговоре са фондовима у двадесетак европских земаља, што великом броју грађана омогућава да у иностранству добију бесплатну лекарску помоћ у хитним случајевима.

На овај начин може се избећи куповина полисе осигурања код приватних осигуравајућих кућа која четворочлану породицу, за десет дана одмора, кошта око 30 евра. Ову погодност ипак неће моћи да користи највећи број наших туриста на летовању у Грчкој. Омиљена морска дестинација и даље није на списку земаља са којима је Србија потписала споразум, сазнаје „Политика”. Али јесу и Црна Гора, Бугарска, Хрватска, Словенија, Македонија, па чак и Луксембург, Немачка, Аустрија и Турска… Због чега Србији није било у интересу да ту врсту договора има и са Грчком коју сваке летње сезоне посети више од 500.000 туриста из наше земље.

– Споразумима је између осталог регулисано да осигураници једне државе уговорнице за време привременог боравка на територији друге имају право на хитне здравствене услуге. Трошкови хитног лечења се не наплаћују већ се обрачунавају у складу са одредбама споразума – кажу у РФЗО. Истичу да фонд не учествује у међусобним преговорима држава, али да према информацијама које имају „до сада није постојао интерес грчке стране да се споразумом обухвати и здравствено осигурање”.

Прибављањем потврде у РФЗО може се избећи куповина полисе осигурања код приватних осигуравајућих кућа која четворочлану породицу, за десет дана одмора, кошта око 30 евра.

– Ради се на новом споразуму, али, нажалост, Грчка не показује интересовање. Њихов здравствени систем другачије функционише и не можемо да се уклопимо – истичу у РФЗО.

На који начин осигураници могу да остваре право на коришћење здравствене заштите у иностранству? Потребно је да пре поласка на пут прибаве такозвани двојезични образац који се издаје најдуже на 90 дана. Издаје га бесплатно филијала РФЗО која је издала и здравствену књижицу. Али тек пошто добију налаз Лекарске комисије да подносилац захтева (у последњој години дана) није боловао од хроничних и акутних болести. Односно, да му убрзо по доласку у иностранство неће бити потребно дуже болничко лечење. Налаз и мишљење изабраног лекара и оверену здравствену књижицу, осигураник односи лекарској комисији надлежне филијале РФЗО. Образац потврде о здравственом стању који попуњава изабрани лекар може да се преузме на сајту РФЗО. У случају да пре одласка у иностранство ипак није прибавио ову потврду, а хитна здравствена услуга му је тамо наплаћена, по повратку у земљу може од РФЗО да тражи накнаду трошкова. Уз захтев треба да приложи фотокопију медицинске документације из здравствене установе у којој је лечен и оригинални рачун као доказ да су здравствене услуге плаћене.

Због ове рекло би се компликоване процедуре неки корисници жалили су се да је добијање потврде у РФЗО превише исцрпљујуће и да захтева много времена. У РФЗО коментаришу да је поступак прописан и да је „најкомпликованије што треба да се уради заказивање прегледа и одлазак код изабраног лекара”. Грађани, истичу, у последње време доста користе ову могућност, нарочито за одлазак у Црну Гору.

Извор: Политика

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS