17. 05. 2024.

 

Плаћање картицама у иностранству јесте лако, али без познавања банкарских замки може папрено да кошта.

Најскупље је ако се подиже новац с банкомата других банака, а провизија постоји и за плаћање картицама директно код трговца. Тако се провизија за подизање готовине на банкоматима у иностранству крећу од један до три одсто или се наплаћује фиксна накнада од три до пет евра по трансакцији.

За исту услугу на шалтеру банке предвиђена је накнада од три до пет одсто, односно од три до пет евра по трансакцији. Провизија постоји и за плаћање робе купљене у продавницама преко ПОС терминала, и обично износи око један одсто.

Ретке су банке у иностранству које не наплаћују провизију за подизање новца с банкомата и које имају такав уговор с матичном банком у Србији. У НБС упозоравају да је честа заблуда да банке у иностранству неће наплатити провизију уколико припадају истој банкарској групацији као банка која је издала картицу.

– Све пословне банке у Србији су засебна правна лица, стога провизија за подизање новца с банкомата неће бити наплаћена само ако су банке међусобно споразумом регулисале то питање. Зато је пре путовања такво питање најбоље проверити у матичној банци – наводе у НБС.

У НБС кажу да се највећи број приговора грађана који су користили картице у иностранству односио на провизије приликом подизања новца с банкомата или шалтера банке, као и на трошкове настале приликом конверзије валуте током плаћања картицом.

Друга правила важе за власнике девизних рачуна и у том случају је провизија, у зависности од банке, упола мања, и нема трошкова до којих долази због конверзије валута.

Савети:

  1. Плаћање картицом на продајном месту преко ПОС терминала повољније је него подизање новца на банкомату
  2. Ако вам је потребна готовина, подигните је на банкомату користећи дебитну а не кредитну картицу на коју се обрачунава и дупло већа провизија
  3. У случају крађе или губитка карице у иностранству, одмах обавестите банку у Србији
  4. Уколико вам трговац или банкомат понуди конверзију валута, то одбијте. Рецимо, ако плаћате картицом везаном за динарски рачун плаћања у Грчкој и трговац понуди да рачун искаже у динарима, одбијте понуду јер ће банка извршити дуплу конверзију
  5. Трошкова конверзије нема уколико поседујете девизни рачун у валути у којој плаћате робу, а који ће приликом трансакције бити задужен за одговарајући износ трансакције
  6. Прво проверите да ли трговац или банкомат примају тип картице који намеравате да користите. То се најчешће може утврдити према видно истакнутим налепницама
  7. Ако банкомат прогута картицу у иностранству, можете је добити тек по повратку, у експозитури своје банке у Србији

Извор: Блиц

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS