26. 04. 2024.

[tab2 url="vesti/90-bez-potpisa-aneksa-do-5-decembra" img="images/stories/demo/general/tabs/nops.jpg" title="Без потписа анекса до 5. децембра" type="tabs2" position="all"]

Национална организација потрошача Србије (НОПС), али и економски стручњаци, упозоравају грађане да је најбоље да пре примене новог закона ништа не потписују. Наиме, новим законом банке су обавезне да камате које су неоправдано повећавале позивајући се на промењене услове на тржишту, пословну политику или нешто слично, морају да врате на ниво из времена закључења уговора.[/tab2]

Генерални секретар Удружења банака Верољуб Дугалић каже да је пред банкама огроман посао јер треба да пошаљу обавештења о примени новог закона и променама на огроман број адреса.

  • Банке имају обавезу да врате камате на почетни ниво. Како не би било неспоразума, саветујем грађанима да пре него што било шта потпишу добро прочитају анексе уговора и своје првобитне уговоре - истиче Дугалић. Један од читалаца послао нам је понуду банке да потпише анекс који предвиђа да камата на кредит буде 12 одсто, уместо садашњих 14, иако је у тренутку закључења уговора била 10,50 одсто. Банке у писмима не наглашавају да клијенти нису обавезни да потписују анексе уговора јер ће им по аутоматизму од 5. децембра камате бити враћене на износ који је првобитно договорен.

Национална организација потрошача Србије упозорава грађане да пре било каквог пристанка на анексе добро проуче све елементе уговора и упореде их са каматама које су важиле на почетку. Зоран Николић из ове организације наглашава да нов закон штити све кориснике финансијских услуга, и то баш од самовоље банака које су без пристанка клијената мењале каматне стопе.

  • Грађани не би требало да паниче или да буду забринути, већ да пријаве такву понуду банке и не потписују анексе - истиче Николић, и додаје да би потписивање анекса значило да клијент прихвата такве услове и да се нов закон не може применити.

Уредник сајта Каматица Душан Узелац каже да су банке и раније примењивале ствари које нису дозвољене, али да се нико није жалио, па је то пролазило.

  • Слично је и са овим анексима. Обавештења која банке шаљу клијентима нису јасна. Грађани не схватају да не морају да потписују било какве анексе и да су банке дужне да од 5. децембра аутоматски промене, односно смање камате које су подизали - наводи Узелац.

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS