19. 05. 2024.

Маслиново уље које је приликом увоза било предмет контроле Фитосанитарне инспекције Управе за биље Министарства пољопривреде и заштите животне средине током друге половине 2014. године, као и прва два месеца ове године, је било пореклом из Шпаније, Грчке и Италије. Званичног увоза маслиновог уља из Хрватске у Србију није било.

Инспектори су узели 44 узорка ради испитивања. На основу до сада приспелих извештаја о испитивању (40 извештаја) утврђено је да није било неусклађености у односу на прописе о безбедности хране (сам закон и пратеће/посебне прописе).

Такође, на основу плана мониторинга за 2014. годину који је Управа за заштиту биља спровела у другој половини године, узето је 8 узорака маслиновог уља из увоза ради испитивања присуства остатака пестицида. Ни у једном узорку није утврђено присуство пестицида, односно није утврђено присуство пестицида преко максимално дозвољене количине.

Пољопривредна инспекција Министарства пољопривреде и заштите животне средине такође је извршила контролу уља у 2014. години у оквиру својих надлежности.

76 контрола у производњи и промету које су обављене су показале да је уље на тржишту Републике Србије безбедно и да је доброг квалитета. Произвођачи су под редовним наџом пољопривредне инспекције.

Такође, редовно се контролишу и произвођачи хладно цеђеног уља. Током контрола, у 5 случајева су утврђене неправилности, (у једном случају реч је о истеклом року, а у четири случаја неправилности су се односиле на декларисање). Узето је 9 узорака који су прослеђени акредитованим лабораторијама на испитивање. Сви узорци су били безбедни и одговарали су прописима о квалитету.

Извор: Министарство пољопривреде и заштите животне средине

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS