19. 05. 2024.

 

Власници ресторана, кафана и кафића најбоље знају како да од муштерија увек извуку који динар више. Њихови трикови су често толико добро испланирани да сте им можда годинама подлегали, а да тога нисте били ни свесни. Од варљивих цена до мешања алкохола са водом, ово су омиљени трикови српских угоститеља.

1. Прелепе слике против окрутна реалност

Коме још не би пошла вода на уста кад види слику сочног бифтека са свежом салатом и тек испеченим хлебом. Трговци често поред главних специјалитета стављају прелепе слике, а тек када огладните гледајући фотку долази на ред и цена – најчешће огромна. Али сада сте већ гладни и убеђени да ће то бити најбољи бифтек који сте икада пробали. Нажалост, када храна стигне увидите да препечена шницла, сува зелена салата и мајонез умућен са нешто павлаке нису ни близу ономе што је у менију. Цена је, наравно, баш као у менију.

2. Хлеб се додатно плаћа (а понекад и есцајг!)

Наивне муштерије често мисле да лепиње и хлеб, који се добијају чак и ако их нико није наручио, долазе сасвим бесплатно. Баш зато што их нико није наручио. Али тек када поједете целу лепињу и погледате рачун, видећете да ништа није бесплатно. Понекад чак ни употреба ножа и виљушке!

3. Прављење менија је права наука

Многа светска истраживања су показала да је један од најбољих трикова да у менију прво наведете нека баш, баш скупа јела а испод њих нешто јефтинија, али и даље баш скупа. Тако муштерија после најскупљег оброка види овај нешто јефтинији и често се одлучи за њега – иако је и даље веома скуп. Зато мени не треба читати по реду – него реално погледајте цене.

С друге стране, често се трикови не спроводе путем цена, већ самих назива јела. Тако ће "старински миришљави бакини колачи" привући много већи број муштерија него "колач са јагодама" – па зато можете и да му дате знатно већу цену.

Још једна замка која се крије у менију јесу порције. То је вероватно замка у коју се хвата највећи број људи, јер ће у великом броју случајева наручити већу порцију чак и ако нису много гладни, јер је разлика у цени најчешће прилично мала, али је ипак сасвим довољна да увећа буџет ресторана.

4. Иста цена – мања порција

Једна од устаљених тактика домаћих, али и страних угоститеља је да не повећавају цену већ смање порцију. Ако желе да уштеде који динар, а неће да отерају муштерије већим ценама, угоститељи једноставно почну да праве мање порције, али о томе ништа не пише у менију.

5. Ах те цене

Убедљиво најпопуларније цене код наших трговаца јесу оне које се завршавају са деветком, јер на тај начин све делује јефтиније па сте одмах спремни да потрошите више новца. Ово је толико добра тактика да готово да нема ресторана, кафића или маркета у ком су цене стварно заокружене.

6. Хоћеш у тоалет? Плати!

Руку на срце, у већини ресторана гости могу бесплатно да се послуже тоалетом, али и даље има локала у којима морате да платите пријатној тети која стоји испред улаза у тоалет. Ово се наравно ретко кад дешава у фенси, елитним ресторанима, али локали, а посебно кафане, неретко прибегавају овој тактици. Тако да гости имају још најмање 20 динара.

7. Минерална уместо обичне воде

Када наручујете воду у ресторану обавезно нагласите да желите чашу воде са чесме, да не бисте добили минералну воду која се, погађате, плаћа. Већини људи је у оваквој ситуацији глупо да прави сцену, па прихвате да плате воду чак и ако је нису наручили.

8. Кафа без кофеина и сојино млеко

Данас су биљне алтернативе обичном млеку све популарније, али су и прилично скупе. Зато немојте да се изненадите ако уместо сојиног млека у кафи добијете обично млеко у праху, а кафа без кофеина је у великом броју случајева најобичнија кафа – зато што је она без кофеина знатно скупља.

9. Пола вотка, пола вода

Није тајна да у ноћним клубовима и кафанама жестока пића често мешају са обичном водом, како би добили на количини. А како вече одмиче и гости постају све пијанији, у вашој чашици има све мање жестине. Наравно, цена остаје иста.

10. Уз резервацију ГРАТИС пиће

Уз резервацију стола у клубу, која кошта рецимо 2.000 динара, добијате гратис коктел добродошлице. Сама реч "гратис" привлачи велики број људи, иако сте ви то пиће и те како платили.

11. Наплаћују грицкалице уз пиво

Ово вам је прави руски рулет – добили сте чинијицу са грицкалицама уз пиво, али немате појма да ли је бесплатна или ћете морати да је платите. Дешава се и да вам наплате грицкалице чак и ако их не пипнете, све зависи на каквом се месту затекнете. Већини људи је глупо да питају, али ако не желите да бацате паре једино решење вам је да питате конобара.

12. Нефискални исечак

Новосађани се често сусрећу са овим проблемом, а ни на другим местима широм Србије ситуација није ништа другачија. Наплаћивање без фискалног рачуна лако може да прерасте у праву крађу, јер ни ви сами а често ни конобар немате појма колико ваше пиће заиста кошта.

Извор: 24сата

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS