19. 05. 2024.

 

Са паковања житарица вриште поруке о количини витамина. Нутриционисти сматрају да би ови производи због количине шећера требало да се налазе међу слаткишима, а не на полицама здраве хране.

Ниједан родитељ не би дозволио детету да за доручак поједе целу чоколаду. Ипак, скоро ће сваки деци умутити порцију „чоколина“, који у 100 грама садржи 45 грама шећера, само два грама мање него 90 грама чоколаде. Зато нутриционисти саветују купцима да озбиљно читају шта пише на етикети, и то на оној која се налази на полеђини кутије.

Само један поглед на декларацију показаће вам да углавном све пахуљице садрже између 20 и 30 грама шећера на 100 грама производа, односно четири-пет кашичица шећера. Током прераде житарица нестају многе њихове хранљиве материје, а надувани производ је укусан колико и листови новинског папира. Како би имале добар укус, додаје им се шећер.

Бранка Мирковић, нутрициониста, сматра да већина индустријских житарица, управо због тога, нису пожељан доручак.

– Ту моду смо покупили са телевизије, из филмова и реклама и то је за децу постала чаролија. Али, што је храна више индустријски обрађена, то она садржи више вештачких састојака које не разумемо, а да би се деци свиделе житарице, у њих се ставља много шећера Шећер нам одузима све витамине, минерале, и гвожђе – каже Мирковић.

Упркос томе, пахуљице се у продавницама налазе на полицама са здравом храном. Такви производи имају одличну продају, а њу додатно подстичу маркетиншке агенције које истичу само добре стране, особито ако су производу додани витамини и минерали. Мирковићева напомиње да је иста ситуација са овсеним кашама.

– Овсене пахуљице морају да се скувају, никако да се прелију водом, јер на тај начин не могу да се разложе у желуцу и цревима и дају организму оно због чега их и једемо – каже она, и додаје да би они који се определе за ту врсту доручка требало да узму обичне житарице и да додају мед и суво воће.

За одрасле купце произвођачи су осмислили слоган „са ниским уделом масноћа”, што зрна било које житарице и јесу по самој својој природи. Ипак, уз помоћ ове димне завесе скреће се пажња са велике количине додатог шећера и соли, који се налазе и у житарицама које у називу носе реч “фитнес”.

Заговорници здраве исхране сликовито називају бело брашно, уље, кухињску со и бели шећер – "четири беле смрти".

Шећер

  • једна супена кашика садржи 15 грама шећера
  • једна кашичица садржи пет грама шећера
  • у једној коцки шећера има око три грама
  • у 90 грама млечне чоколаде има 47,7 грама шећера


Извор: Блиц

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS