17. 05. 2024.

 

Продавци деликатеса у велетрговинама могу да украду и до 100 динара на само 100 грама купљене робе јер заједно мере производ и амбалажу.

Ову превару трговци изводе врло једноставно. По већ опробаном рецепту – мере производ заједно са амбалажом. Некада је то био мастан пак-папир, а данас су то најчешће пластичне кутије које могу бити тешке од 12 до 26 грама.

Највећа зарада се прави на малим грамажама. На сто грама скупе пршуте која, рецимо, кошта 3.000 динара по килограму и која се пакује у кутију тешку 20 грама, трговац заради близу 60 динара. Односно, купац је добио само 80 грама пршуте јер је заправо платио кутију по папреној цени овог деликатеса а да тога углавном није свестан. О томе није размишљала ни наша саговорница Наташа Ж. све док једном по повратку кући из продавнице није измерила купљену храну на кућној ваги.

– Све би било у реду да одузму тежину амбалаже! На веће количине не би био толики проблем, али на 100-200 грама редовно ми спакују барем 20 грама мање. Мере само ако им тражиш, а негде неће ни тако – жали се наша саговорница. Да је то пракса а не изузетак, уверио се и репортер „Блица“.

У једном од супермаркета у Београду, на одељењу деликатеса, тек после нашег упорног инсистирања продавачица је пристала да нам одузме грамажу кутије од измерене тежине. Мања кутија у коју су нам спаковали маслине тешка је 12, а већа 26 грама у коју је упакована печена риба.

– Одузећемо вам тежину кутије зато што то изричито захтевате, али да знате да се то тако не ради. Шефови нам налажу да све заједно меримо. Тако плаћамо и меримо и када ми сами нешто купујемо – каже продавачица деликатеса.

У удружењу потрошача за „Блиц“ кажу да је то још један од бројних начина обмане купаца.

– Око тога уопште нема дилеме. Продавац мора да измери на танком целофану робу која се купује и само то наплаћује. Ако се мери у посуди, онда мора да се одузме онолико грама колико тежи та пластична кутија. И ту се не поставља питање да ли треба или не, да ли шеф одобрава или не, ви као купац на то имате право – каже за „Блиц“ Горан Паповић из Националне организације потрошача Србије.

У случају да продавац игнорише овакав захтев, потрошач има право да се жали Тржишној инспекцији јер је реч о прекршају крађе на грамажи. Запрећена казна за трговце ухваћене у оваквим преварама је око 300.000 динара. У Тржишној инспекцији Министарства трговине, туризма и телекомуникација поручују свим грађанима да пријаве овакве случајеве.

– Инспекција излази на терен по пријави грађана. Зато је важно да овакве случаје пријаве најближој инспекцији како би она могла да реагује – кажу у овој инспекцији.

Како функционише мерење

На 100 грама купљеног производа, уколико се мери заједно са пластичном кутијом која је тешка 26 грама, испада да чак четвртину тежине чини амбалажа коју плаћате по цени сухомеснатог производа.

Варање купаца

  • Мања грамажа од означене на паковању
  • Већи попуст на реклами, мањи на каси
  • Прво подигну цене па на њих дају попусте
  • Сокови у којима нема воћа колико пише на амбалажи
  • Да би се оградили од могућих рекламација, водоотпорне ципеле из увоза се код нас продају као „само за суво време“
  • Дате цене без пдв, а испод ситним словима исписане праве цене
  • Мастан и тежак папир у коме се мере и пакују деликатеси
  • Водом се натапа суво месо да би добило на тежини
  • Прекуцавање рока трајања на бајатим производима
  • Мерење на вагама са магнетима
  • Ситна слова на декларацијама
  • Месне прерађевине са месом у траговима

Извор: Блиц

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS