08. 05. 2024.

 

Нова уредба о означавању производа на снази је у свим земљама Европске уније, а наш правилник је већ сада у знатној мери усаглашен, с тим да ће од априла његова примена бити обавезујућа.

Информације о храни сада су много доступније потрошачима у Европској унији, пошто је почела да се примењује нова уредба о декларисању производа. Правила је много, па ће се због тога постепено уводити, међутим већ сада сваки произвођач мораће јасно да истиче присуство алергена чак и у храни која се продаје и конзумира у угоститељским објектима, кафићима. Велике измене нису сви пођеднако прихватили, али у наредне две године ова захтевна директива, која доноси огромну транспарентност у декларисању и велику услугу потрошачима који имају право да знају шта купују, мораће да буде спроведена у потпуности.

Иако Србија није чланица ЕУ, већ сада су сви произвођачи прехрамбених производа и суплемената из наше земље, који су и извозници, у обавези да декларације на својим производима потпуно ускладе са правилима ове регулативе, како њихова роба не би били заустављена или враћена са границе земаља чланица ЕУ.

Како је за „Политику” већ изјавила др Даница Зарић из ИХИС Нутриционизма, најзначајније новине односе се првенствено на обавезу декларисања састојака који могу да изазову алергије и интолеранције у списку састојака наглашавајући их другачијим словима, стилом или бојом позадине. Дефинисано је означавање места и земље порекла, начин навођења рока трајања, а назив хране мора садржати податке о физичком стању намирнице. Осим назива потребно је додати и низ упозорења уколико производ садржи кофеин, фитостероле и многе друге супстанце. Промена је заиста много и примена овог правилника произвођачима не оставља могућност да намерно или ненамерно заводе потрошаче.

Српски Правилник о декларисању, означавању и рекламирању хране је у највећој мери усклађен са овом регулативом, али његова примена је обавезујућа од априла 2015. године, односно домаће декларације се још налазе у фази промена. Како се најчешће замерке овдашњих купаца односе на декларисање производа, стручна јавност оцењује да ће све ове промене бити врло значајне у побољшању положаја потрошача у Србији.

Моник Гоајан, генерални секретар Европске асоцијације потрошача БЕУЦ, изјавила је да је ова промена у правилима декларисања хране врло важна, посебно зато што је поверење потрошача стално пољуљано различитим аферама.

– Потрошачи су често у журби и читање декларација, уколико нису јасно назначене, изискује додатни напор. Истицање информација о производу има смисла само уколико их заиста и могу прочитати. До сада није била дефинисана величина слова која се користе, па је то био простор у коме су произвођачи могли да користе и потпуно нечитљива слова – изјавила је Гоајанова.

Оно што потрошаче посебно интересује јесу и нова правила за декларисање свежег меса које је често било предмет афера и није се знало потпуно порекло ове хране.

Извор: Политика

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS