08. 05. 2024.

 

Лабораторијски комплекс налази се у Батајници. Прво ће се контролисати биљке. Провера млека до краја 2015. године. Недостају стручњаци.

Србија ће после десет година од почетка градње напокон добити Националну референтну лабораторију, која ће почети да ради крајем јануара 2015. године! Прве анализе радиће се у фитосанитарној лабораторији, где ће се испитивати квалитет семена, клијавост и обављати припрема за чување у банци биљних гена. До краја следеће године у плану је отварање лабораторије за млеко, а затим и објекта за физичко-хемијска испитивања хране за људе и животиње.

Ово је јуче за „Новости“, приликом посете лабораторијског комплекса у Батајници, испричала министарка пољопривреде Снежана Богосављевић Бошковић. Како је рекла, тренутни највећи проблем, за пресецање свечане врпце, јесте недостатак људи који би ту радили.

– Тренутно смо у преговорима са Министарством науке, како би се поједини стручњаци, запослени на институтима и факултетима, ангажовали на пословима у лабораторији, како би што пре почели да раде – прича Богосављевић Бошковић. – Ресурсе који су од државног значаја треба коначно искористити. Стручњаке имамо, само да их окупимо. Када отворимо фитосанитарну лабораторију, то ће бити добар стимуланс да се доврше и друга два одељења, али и могућност да добијемо остатак европске помоћи, од неких милион евра, да комплетно завршимо посао. Више немамо право на грешку.

Стаклеником до карантина

Када се пусти у рад Фитосанитарна лабораторија, у плану је и изградња карантинског стакленика. То ће бити помоћни објекат, где ће се изводити огледи и лабораторијска испитивања биљака на присуство штетних карантинских организама. – Овде ће се испитивати узорци из увоза, за које се сумња да могу да садрже карантинске организме, који могу да нанесу значајну економску штету, ако би се нашли на отвореном простору или на њивама – испричао нам је Стојановић.

Немарност и незаинтересованост државе довела је до тога да објекти буду годинама празни и неискоришћени. Чак је и делегација ЕУ одлучила да 2012. године обустави набавку неопходне опреме у вредности од 1,5 милиона евра.

– Буџетом за следећу годину предвиђено је да се издвоји више од 316 милиона динара за комплетно опремање лабораторије за млеко – каже министарка Богосављевић Бошковић.

Директор Националне референтне лабораторије Славољуб Стојановић каже да постоји евидентан недостатак стручног кадра са одговарајућим радним искуством и квалификацијама.

– Осим у фитосанитарној лабораторији, у осталим објектима постоји евидентан недостатак дела опреме – каже Стојановић. – Од изузетног значаја је отварање лабораторије за испитивање квалитета млека. Нарочито због обезбеђења система независне контроле млека. Тиме ћемо произвођачима обезбедити поуздану анализу квалитета млека, која ће бити основ за обрачун цене овог сировог производа. Ту ће се касније радити и анализе млека на афлатоксин.

Европа уложила милионе

Европска унија је у последњих десет година уложила 7,8милиона евра. Новац је издвојен за обуку особља, опремање, адаптацију и изградњу објекта у комплексу Дирекције. Вредност лабораторијске опреме, која се сада налази у Дирекцији и коју је донирала Европска унија је 1,45 милиона евра.

Банка старих сорти

Национална референтна лабораторија имаће и Банку биљних гена. Ту ће се обезбедити трајно чување аутохтоних биљних врста. Овај пројекат започет је још пре тридесетак година, али до данас није готов. Последњих година уложено је око милион динара у изградњу сушнице за спуштање влаге у семену.

Извор: Вечерње новости

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS