07. 05. 2024.

 

Потпредседник Владе и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић изјавио је данас да, када је реч о храни, нема основа за поскупљење основних животних намирница, као и да хлеб „Сава” неће поскупети, најављујући да ће се ускоро интервенисати са око 30.000 тона пшенице из Робних резерви како би се стабилизовала њена цена.

„Нема рационалог разлога за поскупљење пшенице од 30 одсто, а ко да одговор добио би Нобелову награду. Род је био 2,3 милиона тона, имамо довољне количине, а домаће потребе су од милион до 1,3 милиона и остаје скоро цео милион за извоз”, рекао је Љајић за ТВ Пинк.

Он је истакао да је јасно да се ради о манипулацијама и шпекулативним радњама највећих млинара у Србији који сада желе да повећају цену пшенице тако што је не износе на тржиште.

Љајић каже да држава неће прибегавати никаквим репресивним мерама, јер је у питању слободно тржиште, али да има механизме да на то регује, као што су инвервенције из Робних резерви.

„Најпре, од недеље интервенцијом из Робних резерви са 30.000 тона пшенице, а уколико буде потребно и са већом количином”, казао је он и изразио очекивање да ће цену вратити на нормалан ниво.

Како је рекао, немогуће је да је цена пшенице на новосадској берзи виша него цена на берзи у Будимпешти, Чикагу или Паризу.

Када је реч о цени хлеба, министар каже да се она неће повећавати и да су већ обављени разговори са Унијом пекара и највећим произвођачима.

„Ако буде потребно укинућемо и царине на увоз пшенице”, додао је Љајић.

Он објашњава да је држава немоћна да утиче да цене разних намирница, јер је то ствар тржишта и да је једино цена једне врста хлеба – „Сава“ контролисана уредбом.

„Што се хране тиче нема основа за повећање цена основних животних намирница из неколико разлога – имали смо добру пољопривредну годину, на задовољавајућем нивоу, јер има и за извоз, а не само за наше потребе. Такође, куповна моћ становништва је мала и поскупљење би само оборило промет”, нагласио је Љајић.

Он је напомнуо да није поскупела струја и да је на светским берзама појефтинила нафта.

Извор: Министарство трговине, туризма и телекомуникација

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS