08. 05. 2024.

 

Сваки корисник интернета данас на основу ЈМБГ односно ПИБ-а, свеједно, може знати датум вашег рођења, пол и регион где сте рођени, док би уносом тог броја рецимо у апликацију бирачког списка могао да сазна и ваше име и презиме, адресу као и бирачко место на којем гласате!

Злоупотреба – Јединствени матични број грађана (ЈМБГ) који садржи многе личне податке, има права да тражи свако од грађана Србије, али обавезу да га дајемо имамо само онима који имају за то законску основу.

У томе и јесте проблем. Нема тачног списка институција и правних лица која за то имају законску основу. Заправо, ако они који нам траже ЈМБГ немају доказ да имају законску основу за то, онда ми нисмо у обавези да им дајемо тај податак.

Родољуб Шабић, повереник за информације од јавног значаја и заштиту података, објашњава да постоје два основа на основу којих неко може да добије од грађана ЈМБГ.

Први је законски основ, а други наша сагласност. Дакле, да тражи може свако: полиција, РФЗО, Фонд ПИО, банке, судови, школе, факултети, лабораторије, клинике, хотели, портирнице разних установа, видео-клубови, кабловске ТВ, туристичке агенције, теретане, анкетари, трговци… Неки имају за то законско овлашћење.

Други га могу прикупљати само уз нашу сагласност. Одлука је на нама, нико нас не сме присиљавати да то учинимо, каже Шабић и одмах упозорава да, уколико сматрамо да нема законског основа да дамо свој ЈМБГ, онда треба захтевати да нам онај ко тражи ЈМБГ означи закон на основу ког то ради.

– Ако сматрамо да је инсистирање и незаконито и лишено смисла, а пружалац услуге, на пример, недозвољено условљава своје услуге давањем ЈМБГ, можемо се жалити надлежној инспекцији, односно наџорном органу одређеног министарства у зависности од тога да ли су у питању трговина, електронске комуникације, или ако су банке у питању, жалићемо се НБС итд.

Уколико је реч о недозвољеној обради, пријава се може поднети и поверенику који ће преко својих овлашћених лица извршити наџор, објашњава Шабић.

Како то раде у Америци

Безбедност – У Америци постоји Social security number (ССН), или број социјалног осигурања, деветоцифрена ознака која се додељује грађанима САД, као и резидентима, који на територији САД бораве по основу радних дозвола. Издаје га посебна државна агенција. Иако је основна примена тог броја била идентификација у области социјалног осигурања, ССН је постао национални идентификациони број за потребе опорезивања, а користи се и у друге сврхе за потребе идентификације. Оно што га разликује од нашег ЈМБГ је то да он нема никакве везе са личним својствима власника, сам по себи не говори ниједан податак о њему.

Извор: 24сата

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS