27. 04. 2024.

 

Начелница ветеринарске инспекције Сања Челебићанин изјавила је данас да су месо и храна безбедни за употребу, јер се спроводе потребне контроле.

Челебићанин је рекла да приликом увоза ветеринарски инспектори обављају преглед већ на граничним прелазима и да резултати анализе показују да ли је реч о производу који испуњава услове.

Начелница ветеринарске инспекције је у Јутарњем програму ТВ Пинк нагласила да је "заблуда да увозимо месо којем је истекао рок или је пред истеком рока".

За свако месо обавља се провера колико би могао да буде рок употребе зависно од услова замрзавања, односно температуре на којој се замрзава и на којој ће се чувати, објаснила је Челебићанин.

Челебићанин је прецизирала да је забрањен увоз меса којем је рок употребе краћи од шест месеци. "То значи да, када улази у земљу, има још увек рок употребе шест месеци", додала је Челебићанин.

Она је додала да се месо најчешће увози из Немачке и Данске и да није могуће да се покварено месо стави у месну прерађевину, јер су сви прерађивачки објекти у Србији под сталном контролом.

Челебићанин је указала да се код нас догађа неусаглашеност, јер се у малопродајном ланцу пронађе храна, која није правилно декларисана, ни правилно чувана или која је "већ пред истеком рока или је истекао рок".

Декларације су при том често са веома ситним словима, због чега је министарство донело нови правилник о декларисању где је прописало величину тих слова, додала је Челебићанин.

Извор: Блиц

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS