01. 05. 2024.

 

Председник Националне организације потрошача Србије Горан Паповић каже да ће потрошачи сигурно осетити последице због најављеног смањења пензија и плата.

"Потрошачи осете сваки динар поскупљења као удар на кућни буџет, тако да ће сигурно осетити и последице смањења пензије и плата у јавном сектoру, али те последице би биле много мање када би се увели ред на тржиште и отворена тржишна утакмица", рекао је Паповић за агенцију Бета.

Оценио је да би увођење реда и кокуренције на тржиште у Србији ублажило последице смањења пензија и плата на стандард грађана.

Паповић је додао да постоји простор да се цене у Србији смање и до 30 одсто уколико се заиста отвори тржиште и уведе конкуренција.

Према његовим речима, трговци у Србији се не одричу великих маржи, а мали произвођачи тешко могу да се пробију до рафова продавница и повећају конкуренцију.

"Убацивање једног производа у листу наплаћује се 1.500 евра", рекао је Паповић и оценио да је због тога мањи избор производа у трговинама.

Влада Србије најавила је смањење плата и пензија у оквиру мера штедње и смањење дефицита буџета, а поједини министри казали су да не очекују пад куповне моћи због тог умањења.

Извор: Б92

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS