04. 05. 2024.

 

Јелена Митровић је међу скоро 62.000 грађана Србије који већ месецима не могу да измире рату за стамбени кредит.

Стрепи да не дође у ситуацију да мора да напусти стан, али, додаје, нема од чега да измири дугове.

– Кредит смо узели 2004. године. Боље да плаћамо рату око 250 евра, него кирију. Скоро десет година је све ишло како смо планирали. Али, прошле године супруг је остао без посла, а ове године је фирма у којој радим запала у озбиљне проблеме. Газда каже да се бори, али рачун фирме блокиран је скоро четврти месец. Немамо прихода и немам чиме да измирим обавезе према банци. У филијали су ми понудили одлагање отплате рата на шест месеци или годину, али то ми ствара додатни проблем. Одлажу ми се обавезе, чак се и увећавају јер за време одложених рата морам да платим камату, објашњава Јелена која ради као књиговођа у једној београдској фирми.

Када се грађани суоче с проблемом у отплати кредита, све банке нуде реструктурирање кредита ако за то постоје објективни разлози као што су губитак посла или смртни случај.

– Тада се нуди продужење рока, увођење грејс периода – објашњавају банкари, али и потврђују да грејс период кошта, у смислу да се и за то време плаћа камата.


Постоји, напомињу банкари, и један број грађана који и након свих понуђених опција које им банка понуди не могу из оправданог разлога да измирују своје месечне обавезе.

Тада се опет приступа договору, а решење је вансудско поравнање.

– То је случај када кредит доспева у целокупном износу на наплату. Вансудско поравнање је без трошкова обраде за клијенте, и тада се договара динамика отплате кредита, а грађанин је у обавези да исплаћује договорени месечни износ – објашњавају банкари.

Активирање средстава обезбеђења је последњи корак који банка предузима како би наплатила кредит, и то када се покушају све опције.

– Увек саветујемо кориснике кредита да, ако се испостави да неће бити у ситуацији да уредно плаћају своје обавезе, сами продају стан који су купили и затворе свој кредит према банци. Тиме избегавају да буду евидентирани као неуредне платише, а и постижу бољу цену – кажу за „Блиц“ у Националној корпорацији за осигурање стамбених кредита.

„Немају шта да ми узму“

Према најновијим подацима, све већи број грађана касни и са плаћањем рата за кеш кредите, укупно 50.000 њих. Последњих неколико година банкари предвиђају уплату депозита од 30 одсто. То им амортизује минус, због све већег броја неизмирених рата. За старије зајмове није требало никакво обезбеђење.
Слободан Ј. из Ниша већ годинама не плаћа рате. Кредит је узео као предузетник, али је радњу затворио, а на упорне позиве банкара више и не одговара. – Немају шта да ми узму, нити ја имам тих 12.000 евра, признаје Слободан Ј.

Извор: Блиц

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS