27. 04. 2024.

 

Пољопривредна инспекција је, од почетка ванредне ситуације, обавила 469 контрола од којих је у 23 случаја интервенисала, наводи се у данашњем саопштењу Министарства пољопривреде и заштите животне средине, и додаје да се наставља појачан надзор хране биљног порекла.

Према постављеном плану активности ангажовања у ванредној ситуацији, пољопривредни инспектори Министарства пољопривреде и заштите животне средине започели су контролу сировина у објектима за производњу док се појачан надзор хране биљног порекла наставља код великих произвођача и прометника као и на пунктовима на којима се дистрибуира храна угроженима.

Осим интервенције у 23 случаја, у једном случају захтевано је да се обезбеди минимална евиденција за прикупљену помоћ и провера пре дистрибуције и у једном случају забрањена је употреба воде за производњу пекарских производа и употребу у производњи, додаје се у саопштењу.

Остале неправилности односе се на мале количине производа са истеклим роковима и без декларације као и на издвајање мањих количина производа из кућне радиности (није оригинално паковање).

Пољопривредна инспекција ће поред редовних активности контролисати објекте за производњу у ужем и ширем подручју обухваћеног поплавама. У окрузима који нису обухваћени елементарном непогодом, пољопривредни инспектори посебно ће проверавати исправност складиштене прехрамбене робе и хигијенске услове складиштења у магацинима сировина код произвођача и магацина велепродаја.

Циљ контрола је провера да складиштена роба није ризична или са угрожених терена. У окрузима са поплављених подручја, поред контрола сировине и услова везаних за чување и складиштење сировина за производњу, контролисаће се да ли су извршене и примењене неопходне мере заштите пословног простора од контаминације.

Извор: Блиц

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS