28. 04. 2024.

 

Тржишни инспектори повукли су из продаје на хиљаде пари обуће вредне 9,4 милиона динара.

Акција је поведена почетком априла због великог броја рекламација потрошача и трајаће до краја маја.

Чак трећина свих примедаба купаца на квалитет купљене робе односи се на обућу. А ту је најчешће реч о спортској обући. Патике које се после само неколико ношења похабају, рашију, одлепе или им пукне ђон, балетанке које се при додиру са водом распадну, само су неке од жалби незадовољних потрошача.

– Акција инспекције се спроводи баш због великог броја жалби. У 714 контрола, предузетих у претходна два месеца, уочено је да се продаје роба без исправа о набавци, без декларација, као и да се не издају рачуни – каже Драган Гајић, тржишни инспектор.

По правилнику, постоји обућа за суво време, кишу, кућна и спортска, али у продавницама скоро је немогуће пронаћи обућу за кишно време. Натписи “all weather conditions” (за све временске услове), или “waterproof” (водоотпорно) који у оригиналу стоје на кутијама, често су прелепљени декларацијама на српском на којима јасно пише: “обућа за суво време”.

– То је трик трговаца, увозника и произвођача. Штите се ако чизме или ципеле пропусте воду. Све је више жалби и на обућу за најмлађе – каже Петар Богосављевић, председник Покрета за заштиту потрошача.

Извор: Блиц

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS