26. 04. 2024.

 

Храна у Србији, судећи према европској статистици, јефтинија је скоро за трећину него у ЕУ. Исто, али и више, плаћамо одећу, обућу и технику, али све то од значајно мањих зарада од остатка Европе.

Грађани Србије купују по ценама сличним онима у околним државама. У региону, храна је од наше јефтинија у Македонији, Бугарској и Албанији, а нешто скупља је у Црној Гори, Хрватској и Словенији.

Хлеб и житарице наши потрошачи, према подацима Евростата, плаћају чак 36 одсто мање од просечног Европљанина, алкохол је јефтинији за петину, цигарете коштају у просеку чак 70 одсто мање, а јефтинији су и млеко, сир и јаја. Ипак, да би слика о ценама прехрамбених производа и стандарду грађана била потпуна, веома је значајан и податак да просечна српска породица за храну потроши више од 40 одсто месечног буџета, док се у развијеним земљама та цифра креће између 10 и 15 процената.

 


– Осим тога, у целој тој рачуници недостаје и податак о просечним платама у Србији, које су неколико пута ниже од европских – сматра Горан Паповић, председник Националне организације потрошача и додаје да се не може говорити о просечној плати а да се не узме у обзир колико у појединим градовима и општинама има незапослених.

– Мени ови подаци говоре да би у Србији јако лепо живео један Швеђанин, или Немац и Аустријанац. Наравно, с платама које зарађују у својим домовинама. Не с нашим зарадама – објашњава он.

Србија је по ценама основних животних намирница при врху међу државама у транзицији, док се по цени рада налази на зачељу. По зарадама смо бољи једино од Македонаца, док за осталима заостајемо знатно више него ценовници наших трговина. Док просечна плата у Србији износи око 400 евра, у Хрватској је 730, у Словенији готово 1.000 евра, а у земљама западне Европе просечне зараде иду и до 4.500 евра.

Ако је веровати европској статистици, овдашњи стандард чувају енергенти – струја, гас и друга горива, чије су цене 40 одсто ниже од просечних цена у ЕУ, а дупло је јефтинији и јавни превоз. С друге стране, код нас је знатно скупља техничка опрема, али и одећа, обућа и намештај.

Да је грађанима Србије све теже да изађу на крај с дневним трошковима показује и податак да све више њих купује намирнице трговачких робних марки које су и до 30 одсто јефтиније од брендиране робе.

Окружење

По ценама основних животних намирница при самом смо врху међу свим државама у транзицији.

Извор: Блиц

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS