07. 05. 2024.

 

Све су чешће преваре на рачун потрошача када је реч о „органској" храни. Европска комисија жели да томе стане на пут.


Купци органских намирница у Европској унији већ су дебело платили парадајз прскан пестицидима, маслиново уље слабог квалитета и кокошија јаја са фарми која не задовољавају строге еколошке стандарде. Сви ти производи погрешно су означени као еколош

"Органски производи више нису маргинални део тржишта, већ важан сектор пољопривреде са обртом од 20 милијарди евра годишње. Утолико су нам потребнија јасна и транспарентна правила", изјавио је европски комесар Дачијан Чиолош у Бриселу. По његовим речима, циљ реформи је да органски производи заиста буду органски.

 

Шта се конкретно мења?

„Када избије скандал повезан са животним намирницима, ми као потрошачи не знамо о тачно о којим се произвођачима и производима се ради. То је главни проблем, невезано с тим да ли је процес узгајања природан или уобичајен", каже Андреас Винклер из организације „Фудвоч" (Фоодњатцх). Он зато предлаже да се подаци о произвођачима који прекрше правила ставе на увид потрошачима. „То би у великој мери променило ситуацију."

Истовремено, европски комесар Дачијан Чиолош сматра да би таквим фирмама требало одузети сертификат за производњу органских намирница. На састанку министара пољопривреде земаља-чланица Европске уније, тај политичар је изјавио да су неопходне контроле, јер тржиште нагло расте и „постоји велико искушење да се почини превара."

Између осталог, у плановима Европске комисије предвиђена су строжија правила о употреби конвенционалне сточне хране и семења у еколошкој производњи хране, као и ниже дозвољене границе за пестициде или генетски модификоване производе. Наравно, постоје и прелазни рокови да би произвођачи могли да се прилагоде новим прописима.

Биће новина и области трговине органском храном, укључујући ту и производе из земаља ван Европске уније, као и робе из ЕУ намењене за извоз. „Потребан нам је бољи преглед ситуације код увоза. Желимо да преговарамо са партнерима ван Европске уније и створимо јединствене стандарде", каже Чиолош.

Европска комисија намерава да уложи више средстава и у истраживање и развој те бранше. Међутим, сви ти предлози само су први корак. Сада су на потезу Европски парламент и државе чланице.

Строго, али не престрого

Са друге стране, произвођачи се прибојавају да ће ти прописи отежати живот малим пољопривредницима који продају органске производе. Политичари у Немачкој већ позивају на умереност: „Не желим да огадимо еколошку производњу за пољопривреднике тиме што ћемо имати превише бирократије. Морамо да задржимо осећај пропорције", каже Кристијан Шмит, немачки министар пољопривреде.

И удружења таквих произвођача су се узбунила: „Ми подржавамо те циљеве. Чак је иницијатива Комисије о потпуној промени поступка добро усмерена. Упркос томе, нови прописи не смеју да ступе на снагу у овом облику", каже Јан Плаге, председник удружења произвођача органске хране Биоланд. „Предлози Европске комисије ће повући кочницу у развоју индустрије органске хране".

Европски комесар Чиолош то види другачије – по њему, главни циљ је да се ојача поверење потрошача на тржишту природно узгојене хране. Судећи по подацима Комисије, тржиште за органски произведене намирнице се учетворостручило у последњих десет година, а пољопривреде површине са таквим усевима су се тек удвостручиле, што значи да постоји велики притисак да се добије што више приноса.

Извор: Студио Б

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS