27. 04. 2024.

 

Председник Националне организације потрошача Србије Горан Паповић изјавио је данас да је ради заштите потрошача и безбедности хране потребан редовни мониторинг у тој области и строго поштовање закона.

Паповић је, гостујући у Јутарњем програму ТВ Пинк, рекао да очекује да ускоро у скупштинској процедури буде нови закон о заштити потрошача.

Председник НОПС-а сматра да је неопходно формирање националног савета за безбедност хране који би требало да процени ризике у тој области.

Коментаришући појаву меса сумњивог порекла у ланцу људске исхране, Паповић је одговорио да је реч о стању на које Национална организација потрошача указује већ годинама, да је потребна заједничка контрола у тој области и комплетна анализа квалитета.

Он је навео да је прошле године више од 14.000 тона меса увезено у Србију, да је проблематичан правилник о месу и да у земљи није регулисана категоризација меса.

Паповић је рекао да је приоритет здравље потрошача, да је потребно санкционисати несавесне произвођаче и трговце и да има случајева нелегалне продаје на пијацама.

Извор: Блиц

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS