27. 04. 2024.

 

Из Националне организације потрошача Србије упозоравају да се у Србији прода на хиљаде тона меса сумњивог квалитета. Велики део заврши управо на пијацама.



Шверцоване саламе, кобасице, виршле, конзервирана храна, за које се често не зна ни одакле стижу на наше тржиште, без проблема се продају на војвођанским пијацама.

Грађани Новог Сада често су куповали месо и месне прерађевине на пијацама, јер су неупоредиво јефтинији него у месарама. Ипак, са најновијим информацијама о продаји затрованог меса, таква пракса делимично је промењена.

Иако је на тезгама највише сухомеснатих производа, често се нађе и свеже месо.

Већина трговаца који продају месо и сухомеснате производе на пијачним тезгама одбили су да говоре пред камерама. За изјаве су једино били спремни они који се таквом врстом продаје не баве, јер сумњају у квалитет производа.

Од почетка године ветеринарска инспекција поднела је 47 прекршајних пријава против продаваца на пијацама и шест привредних преступа против пијачних управа. Са тезги је уклоњено 468 килограма разних производа, свежег меса, кобасица, саламе, наводи ветеринарски инспектор Владимир Грубач.

"Често се такви производи се производе у нерегистрованом, нелегалном објекту, објекту који није под наџором ове инспекције, у објекту за који сам власник не може да докаже да је увео систем самоконтроле и да има следивост тог производа до места где га продаје”, каже он.

Грађани, међутим, кажу да су изгубили поверење и у инспекцију.

"Ми прихватамо све критике, не бежимо да ми негде не затајимо, ми не можемо зауставити овакву врсту продаје без сарадње са другим инспекцијским службама", каже Грубач.

Казна за продају меса непровереног квалитета за грађане износи од пет до 30 хиљада динара, а за правна лица од три стотине динара, па на више.

Извор: Б92

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS