28. 04. 2024.

 

За нормалан живот просечне породице у Србији месечно је потребно минимум 120.000 динара, односно нешто више од две просечне зараде.

Однос потрошачке корпе и плате, гледано очима статистике, последњих година показује да је просечној породици увек недостајало новца да намири основне животне потребе. Најновији податак је да је корпа за трећину тежа у односу на плату. Толико недостаје да би се подмирило најосновније. Иначе, званична потрошачка корпа не обухвата трошкове за струју, комуналије…

– Већина нема довољно новца. За нормални живот четворочлане породице, и то ако се живи у урбаном месту, потребно је 150.000 динара, односно трочланој је неопходно 120.000 – каже за “Блиц” Драгован Милићевић, државни секретар у Министарству трговине.

Пошто увек недостаје новца, како указује наш саговорник, домаћинства су приморана да штеде. Најчешће на куповини одеће и обуће, а затим и на култури.

– Штеди се на гардероби, на исхрани. Уместо бољих намирница, купују се оне лошијег квалитета. Многи редукују изласке, дружења… – указује Милићевић.

Да је криза, види се и по прометима у трговини. И ту статистика само потврђује очити пад стандарда. Промет робе у трговини на мало у јануару у односу на просек 2013. био је мањи за 14 одсто.

Према студији “Куповна моћ у Европи 2013/14” глобалне истраживачке компаније ГФК 7,2 милиона становника Србије на располагању има за куповину укупно 22 милијарде евра, односно 3.032 евра по становнику, што Србију поставља на 34. место у Европи од 42 државе. На првом месту је Лихтенштајн са 58.844 евра по становнику.

– Пад реалних плата и пензија у прошлој години износио је скоро три одсто, док се по пројекцијама буџета и инфлације за ову годину може очекивати сличан пад реалних плата и пензија, односно животног стандарда. Грађани ће као и да сада штедети где год буду могли – каже за “Блиц” Горан Николић из Института за европске студије.

Ове недеље ће Народна банка Србије организацијом неколико радионица и трећи пут заредом учествовати у манифестацији “Светска недеља новца” од 10. до 14. марта.

Анкета у Београду: Који је минимум за породични буџет?
Дејан Тодоровић (43): Да би самац преживео треба вам минимум 50.000 динара. То покрива само комуналије, да једеш и да се купаш, а намирнице купујеш на акцијама.

Небојша Ћук (65):  Неопходно је најмање 80.000 динара да би једна особа нормално живела. У то не спадају одлазак на море и ресторане.

Драгана Ђорђевић (50):  За пристојан живот – 100.000 динара. Наравно, ако не вучете неки кредит или не плаћате станарину. Толико је потребно да бисте се хранили и облачили.

Јелена Јовановић (41): Око 120.000 динара једва да је довољно за нормалан живот фамилије. То је минимум ако не мислите да се тресете пред крај сваког месеца.

Извор: Блиц

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS