28. 04. 2024.

 

Четворочлана породица у Србији за један месец треба да издвоји око 120.000 динара за основне животне потребе.

То је рачуница до које је дошла Национална организација потрошача и она је скоро два пута већа од званичне потрошачке корпе у Србији.

Питали смо грађане колики су њихови животни трошкови.

Ово није свакодневна куповина брачног пара у пензији. Рачун од пар хиљада динара себи могу да приуште смо у посебним приликама. Инжењер електронике у пензији каже да његова корпа од куповине до куповине све празнија а рупа у новчанику све већа и већа.

"Ја сам од своје плате кад сам радио могао од да купим Искра корона шпорет и да живим месец дана. Сада са мојим примањима 7 дана могу да живим остало је задуживање и крпљење".

"За храну и за школу за децу за неке ствари око 60 хиљада. За четворочлану породицу трошак је око 120 -130 хиљада. То је на месечном нивоу да се плате рачуни и све што је потребно за један нормалан живот".

Званична статистика међутим каже другачије. Просечна потрошачка корпа према званичном прорачуну износи око 60.000 динара. Реална је много дугачија, кажу у националној организацији потрошача Србије.

"Не може бити 200 динара или 300 динара дневна потрошња податак. Дневно вам треба око 2.500 динара да бисте прехранили породицу. Сва математика показује да је то нешто око 70.000 динара. Ако израчунате гардеробу ако израчунате комуналије долазите до реалне потрошачке корпе од 12.000 динара", каже Горан Паповић из Националне организације за заштиту потрошача..

У Привредној комори Србије су израчунали да је потрошња хране у паду. Трошимо мање хлеба, пецива, млека, шечера воћа и поврћа. Просечан рачун у продавници пао са непуних 600 динара на 300 динара, а грађани у велике куповине кренули једном месечно. Има и оних који су имуни на све статистике било званичне државне или реалне.

"Ако се мора јести мора се, ако се мора прати – мора се".

Извор: Б92

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS