28. 04. 2024.

 

Многи грађани Србије плаћају грејање и ван грејне сезоне, али има и оних који немају никакво грејање у својим домовима, али су приморани да плате.



У питању је такозвано "индиректно грејање", које је ових дана изненадило многе Врбашане на њиховим рачунима за комуналне услуге.

Њима је на рачунима поново урачуната услуга грејања, иако њу већ годинама не користе. Није у питању грешка, већ нови правилник Јавно комуналног предузећа "Стандард".

Одјава грејања или пломбирање радијатора више не помажу, јер "индиректно грејање" мора да се плати.

То је грејање које стиже у станове или локале преко комшијских зидова, плафона или пода, а у ЈКП "Стандард" кажу да је нови правилник донет у складу са начином пословања у Србији и да ће се тиме заштити и предузеће и редовни корисници.

Предузеће је бележило финансијске губитке због губљења енергије током сезоне, а разлози су бројни, али најзначајнији су у такозваном "индиректном загревању" одјављених корисника чији су се станови грејали преко инсталација и зидова.

Наводно, тиме су угрозили и квалитет грејања постојећим корисницима, али предузећу донели додатне трошкове од преко три милиона динара по грејној сезони.

Извор: Б92

 

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS