28. 04. 2024.

 

У тржним центрима, али и у брендираним трговинама продају слагалице, гормите, диносаурусе, који привлаче малишане, али могу да и да их трују.

У то смо се уверили када смо обишли два кинеска тржна центра, три беби радње у центру, два мегамаркета који су део трговинских ланаца и две брендиране радње за децу. У њима смо купили пет играчака, које у Европи носе црвену ознаку изузетног ризика.

У свакој од тих продавница продају пенасте “ева слагалице” (Сун Та Тоyс).

Европски систем “Рапеџ” је чак 27 пута упозорио да су опасне због хемијског састава. Коштају од 650 до 990 динара. Осим тога, у продавницама играчака су гумене паткице, без икакве декларације, које су у Европи забрањене већ три године. У продаји су и магнетне пецаљке разних произвођача, на које европски центар “Рапеџ” упозорава да могу да повреде децу и да малишани лако могу да прогутају магнет.

Обиласком продавница за децу открили смо и телефон “хело Кити”, који повучен из продаје у Холандији; полицијски аутић на батерије који може да угуши дете; мекане лопте „софт баллс“ са изразитом хемијском супстанцом; три модела колица за лутке које могу да повреде дете; скутере без декларације идентичне онима који су из Европе повучени због тешких повреда и столичицу за храњење која свира када се на њу седне, а која је у Европи означена као ризична.

У једној радњи продавачица је новинарима понудила пиштољ са сапуницом, за који је “Рапеџ” упозорио да дете може да зарази стафилококама. Извукла га је испод тезге тек када су новинари питали да ли можда има ту играчку.

– Ниједна служба није задужена да контролише безбедност робе која се увози, па опасне играчке без контроле стижу до рафова. Тржишна инспекција нажалост не реагује. Често родитељи пријављују у којим се продавницама налазе опасне играчке – каже Горан Паповић, председник Удружења за заштиту потрошача.

Затајила инспекција

Сања Грандић, уредница портала Бебац, на коме се извештава о опасним играчкама, сматра да је одговорност за овакву ситуацију на инспекцијама које не раде свој посао.

– Чињеница је да нам је неопходна ригорозна контрола, а због чега инспекције би требало да одговоре зашто не раде свој посао – каже Грандићева.

Извор: Блиц

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS