28. 04. 2024.

 

"Свињска мафија" је коначно долијала! Бранислав Јовановић (34) из Јакова и Марица Милић (33) из Адашеваца код Шида ухапшени су због продаје кобасица од меса цркнутих свиња на Земунској пијаци.
Утврђено је да су њих двоје крали месо са свињских лешина на сточном отпаду код Илинаца у Срему да би од њега правили кобасице и пршуте, које су касније продавали на пијаци у Земуну.
Тиме је само потврђено вишенедељно писање Информера о организованим криминалним бандама које краду месо са фарми иром Војводине и зарађују милионе трујући грађане.

Шницле са отпада

Полиција у Сремској Митровици открила је да су Јовановић и његова свастика Марица Милић (34) на сточном гробљу у атару Илинаца исекли већу количину меса са угинуле свиње. Утврђено је да су најмање једном, почетком фебруара, то месо продали на пијаци у Земуну, па је против њих поднета кривична пријава Основном јавном тужилаштву у Шиду.
Полиција је одузела месо и саслушала осумњичене у присуству адвоката, а о догађају је обавештена ветеринарска инспекција која је изашла на лице места и констатовала да месо није за исхрану. Против осумњичених је поднета кривична пријава Основном јавном тужилаштву у Шиду, у редовном поступку, наводи се у саопштењу Полицијске управе Сремска Митровица.
Према речима нашег извора из полиције осумњичени су 5. фебруара транжирали леш крмаче тешке око 300 килограма, а након што су ухваћени, признали су да су и раније продавали месо угинулих животиња.
– У атару МЗ Илинци затекли смо ауто натоварен свињским бутовима и плећкама, а потом је идентификован власник аутомобила Јовановић. Он је признао да је неколико дана раније искасапио још један леш угинуле свиње тешке око 70 килограма и да му је у свему помагала Милићева. Признао је и да је од цркотина направио кобасице и продао их на пијаци у Земуну – тврди наш извор из полиције.
Како сазнајемо, дивља депонија у Илинцима настала је након што је пропала некадашња фарма свиња која је имала сточну јаму, а мештани су наставили да ту доносе и бацају животињски отпад.

Нерешив проблем

Председник месне заједнице (МЗ) Илинци Велимир Ранисављевић каже да надлежни у његовом месту не знају како да реше овај проблем.
– Ово прети да постане озбиљан извор заразе. Та дивља депонија је на граници са суседним селом Вашица, а несавесни појединци користе ово место за бацање отпада јер је близу асфалтног пута. Само сплетом околности крадљивци животињских лешева су овога пута ухваћени јер су остали заглављени у блату и снегу пошто су отишли даље од асфалта – каже Ранисављевић.
Градски секретар за пољопривреду Иван Сочо каже за Информер да је Привремено веће града Београда наложило да се испита квалитет месних прерађевина на највећим пијацама у престоници.
– Иако то није директно у нашој надлежности, послали смо захтев Ветеринарском институту да узоркује месне прерађевине на готово свим пијацама у Београду. Резултате микробиолошких анализа очекујемо у уторак – каже Сочо.
Информер је, подсетимо, недавно објавио снимак направљен у околини Бечеја на коме се јасно види како тројица месара у блату откидају бутове са угинулих свиња, а такво месо, уместо у кафилерији завршава и на трпези грађана.

Снимак можете погледати овде

 

Горан Паповић, НОПС

Имате око 1.000 великих, малих и средњих кланица, а свега две кафилерије! Па где онда доспевају вишкови угинулих животиња? С друге стране, ни "пијаце" није брига шта се продаје на тезгама, њима је само важно да узму паре.

"Пијаца": Нису закупци тезги

У ЈКП "Градске пијаце" кажу да Јовановић и Милићева нису били легални закупци тезги и расхладних витрина на Земунској пијаци.
– Идентитет осумњичених особа није нам познат, као ни полицијској станици Земун. Све пијаце којима управљају ЈКП "Градске пијаце" су под сталним наџором Ветеринарске инспекције и до сада нисмо имали пријаву од стране инспекције поводом овог случаја – кажу у овом предузећу.

Последице конзумирања меса угинулих животиња

  • тровање
  • повраћање
  • пролив
  • стомачни проблеми
  • оштећење нервног система
  • парализа
  • губитак моћи расуђивања
  • смрт


Мали: Шаљемо ванредну инспекцију

Председник Привременог градског већа Синиша Мали рекао је да ће, подстакнут писањем Информера о продавању меса угинулих свиња, град Београд послати ванредну инспекцију да провери стање на пијацама.
– Спремни смо да учинимо све да спречимо продају меса које није за употребу. Такође, град Београд надокнадиће сву штету насталу продајом овакве хране – рекао је Мали.

Извор: Информер

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS