28. 04. 2024.

 

Национална организација потрошача Србије позива све грађане који уоче да је трговац битно изменио садржај декларације произвођача, да се обрате Тржишној инспекцији за тумачење како је до оваквог пропуста уопште дошло.



Тржишна инспекција је надлежна да реагује по приговору потрошача, а поводом индиција да се ради о кршењу законских прописа.

Како преноси Блиц:

Усред зиме готово је немогуће купити чизме са декларацијом за снег, кишу, бљузгавицу.

Иако произвођач означи да је обућа водоотпорна, увозник прелепи декларацију да је „за суво време” и тиме ослобађа и себе и трговца обавезе да потрошачу врати новац за купљену робу уколико обућа пропусти влагу. Класична легализација преваре купца.

– Обишла сам неколико продавница у потрази за чизмама за снег за себе и дете. У коју год продавницу да сам ушла и тражила обућу са декларацијом за снег, продавци су ми као из топа одговарали да немају обућу са декларацијом, али би онда почели да нуде чизме за које кажу да неће пропустити. Наишла сам на више модела који имају страну маркицу на којој пише да су водоотпорне, односно „њатерпрооф”, али декларација на кутији каже да су за суво време – преноси своје искуство Београђанка Миланка Г.

У Националној организацији потрошача Србије кажу да је реч о системском проблему везаном за декларацију обуће.

– Трговци масовно прелепљују своју декларацију на декларацију произвођача да би избегли одговорност. Ми на обући видимо декларацију увозника, односно трговца да је за суво време, а произвођач ју је потпуно другачије декларисао. То је само још један начин да трговци заобиђу примену закона. Уколико обућа коју је произвођач декларисао да је водоотпорна пропусти воду, купац треба да се обрати трговцу и да тражи замену. Ако одбију, купац треба са нама да контактира, па ћемо ми послати обућу у установу за контролу квалитета – саветује Младен Алфировић, саветник НОПС-а.

У тржишној инспекцији Министарства трговине кажу да према важећем Закону о трговини, роба у продавницама мора да има јасну, уочљиву и лако читљиву декларацију на српском језику. Карактеристика “њатерпрооф” није прописана домаћим правилником.

– Трговац је дужан да у случају зимске обуће, купца обавести да ли ципела пропушта воду – кажу у тржишној инспекцији.

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS