27. 04. 2024.

 

Влада Србије је усвојила је данас Уредбу о обавезној производњи и промету хлеба од брашна "Т-500" према којој малопродајна цена векне хлеба од овог брашна не сме прећи 46 динара, а која ступа на снагу 1. фебруара и важиће до 31. јула.

Циљ уредбе је да се спрече поремећаји на тржишту и обезбеди нормално снабдевање свих потрошача, нарочито нижих социјалних категорија.

Произвођачи хлеба су обавезни да произведу и ставе у промет хлеб од брашна "Т -500", најмање 40 одсто дневне производње.

Трговци су дужни да у структури дневне набавке имају најмање 40 одсто ове врсте хлеба, наводи се у саопштењу Владе Србије.

У Министарству трговине данас је Тањугу речено да ће цена хлеба "сава" од брашна Т-500 тежине 500 грама остати непромењена и да о томе постоји сагласност са Унијом пекара Србије.

Уредба, која истиче крајем јануара, на снази је од августа прошле године, када је цена хлеба смањена за 2,5 динара и ограничена на 46 динара.

Председник Уније пекара Зоран Пралица потврдио је за Тањуг да ће цена хлеба остати иста, без обзира на поскупљење пшенице и енергената.

"Очекујемо стабилну цену и стабилно снабдевање тржишта", рекао је Пралица.

Према његовим речима, не очекује се раст цене пшенице , нити веће ценовне турбуленције на тржишту.

Извор: РТВ

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS