02. 05. 2024.

 

Француска је казнила Гугл са 150.000 евра због кршења правила о заштити приватности података, саопштило је национално регулаторно тело за дигиталну приватност.

Према наводима ЦНИЛ агенције, нова Гуглова политика приватности, која се примењује на све његове сервисе од мејлова до календара, није довољно прецизна у објашњавању како и зашто прикупља податке од корисника и не дефинише колико ће дуго чувати те податке.

Ово су само неки од проблема на које је указао ЦНИЛ.

Регулаторна тела Европске уније такође су саопштила да нова политика заштите приватности корисника Гугла није у складу са европским правилима.

Гугл, пак, тврди да је његова нова политика једноставнија од старе и да је у складу са европским правом. Пошто компанија није променила нову политику, како је од ње затражено, ЦНИЛ је одлучио да је казни са 150.000 евра. ЦНИЛ је такође затражио да Гугл на својој француској страници google.fr истакне саопштење о кажњавању.

Гугл је одговорио да је током поступка који је покренуо ЦНИЛ разјаснио своју политику заштите приватности "и начин на који она омогућава (Гуглу) да створи једноставније а ефикасније сервисе".

Из саопштења се не види планира ли Гугл да брзо плати казну.

"Пажљиво ћемо прочитати њихов извештај како бисмо одредили наредне кораке", саопштио је Гугл.

Извор: Б92

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS