02. 05. 2024.

 

Председник Националне организације потрошача Србије Горан Паповић изјавио је данас да велики трговински ланци нису мењали цене због раста ниже стопе ПДВ-а, што је знак да су коначно почели да послују по економским законима.

"Цене у великим трговинским ланцима од почетка ове године нису промењене због повећања ниже стопе пореза на додату вредност (ПДВ) са осам на десет одсто, јер су трговци коначно схватили да свој финасијски губитак не могу да надокнађују повећањем цена", казао је Паповић агенцији Бета.

Он је нагласио да у Србији нема више простора за повећање цена, јер је тражња за производима далеко мања од понуде, због мале куповне моћи становништва.

Истакао је да су трговци увидели и да им повећање стопе ПДВ-а не даје право да повећају трговачке марже, које су у Србији иначе веће него у европским земљама.

"Трговци су схватили да би повећање цена довело до пада промета", казао је Паповић и нагласио да се повећање цена намирница може једино очекивати у мањим приватним трговинским радњама.

Нижа стопа пореза на додату вредност (ПДВ) у Србији од 1. јануара је повећана на 10 одсто, а код промета и увоза компјутера и рачунарских компоненти на 20 одсто.

Нижа, такозвана посебна стопа која је до краја 2013. била осам одсто, примењује се на основне животне намирнице, лекове и медицинска средства, хотелске и угоститељске услуге и новине.

Извор: Нови Магазин

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS