02. 05. 2024.

 

Министар спољне и унутрашње трговине и телекомуникација Србије Расим Љајић изјавио је да би Влада током јануара требало да предложи нов закон о заштити потрошача и проследи га Скупштини.

– Нови закон је у потпуности хармонизован с међународним стандардима. Хтели смо да закон заиста штити потрошаче, а да никако и ни на који начин не штети трговцима -  казао је Љајић у интервију агенцији Бета.

Љајић је нагласио да нови закон садржи јаке инструменте и механизме заштите потрошача који су изостали из претходног закона чије су се многе слабости показале у примени.

– Нови закон има неколико новина, међу којима су нови инструменти заштите потрошача у вансудском решавању потрошачких спорова што је у складу са новом директивом ЕУ. Јача и капацитете организација за заштиту потрошача, јер желимо да имамо јак потрошачки покрет, са инструментима заштите и колективних интетереса потрошача -  рекао је министар.

Важна новина је то што ће се у Министарству трговине формирати посебан сектор који ће бавити само заштитом потрошача.

- Новим законом враћамо надлежности тржишној инспекцији, посебно у области непоштене пословне праксе и нетржишних уговорних обавеза  што ће "у свакодневном животу омогућити квалитетну заштиту интереса потрошача -  нагласио је Љајић.

Нацрт новог Закона о заштити потрошача био је од 27. септембра до 27. октобра 2013. године на јавној расправи где је наишао на велико интересовање невладиних и потрошачких организација, стручњака и приватног сектора. Коначну верзију нацрта тог закона , почетком децембра је утврдио Национални савет за заштиту потрошача.

Говорећи о другим темама, Љајић је казао да би ове године немачки трговински ланац Лидл. За то је неопходно је да се обезбеди бар 15 локација, а десет је већ утврђено, док су преговори са још пет локалних самоуправа у завршној фази.

Лидл ће градити типске објекте, а потом и велики дистрибутивни центар у Београду, казао је Љајић.

По речима министра, доношење закона о планирању и изградњи требало би да убрза процедуру и олакша долазак Лидла, као и других трговинских ланаца у Србију.

У Лидлу су раније потврдили да су до сада купили земљиште за самоуслуге у Ваљеву, Суботици, Новом Саду, Зрењанину, Нишу, Смедереву и у Београду.

Извор: Блиц

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS