03. 05. 2024.

 

Куповина преко интернета постаје све популарнија међу потрошачима, посебно у време празника, јер омогућава купцима да удобно пореде цене и разгледају понуде из топлине свога дома. Стручњаци компаније Тренд Микро саставили су кратку листу ствари које треба радити и које треба избегавати приликом куповине на интернету.

Прво правило које треба поштовати приликом интернет куповине је избегавање несигурних „врућих тачака“, јер са јавним мрежама долази и ризик да нам сајбер-криминалци украду податке. Ово се исто односи и јавне рачунаре – кад год се пријавимо на свој налог са јавног терминала повећавамо ризик да наши приватни подаци постану доступни јавности. За безбедну и опуштену интернет куповину увек користите сигурне мреже.

Сајбер-криминалци често користе грешке у куцању и правопису које начине корисници у потрази за неким сајтом како би их преусмерили на заражени УРЛ, који, при томе, успешно имитира оригинал. Употреба обележивача и званичних мобилних апликација за приступ сајтовима помаже вам да смањите ризик да ћете посетити лажни УРЛ.

Приликом интернет куповине често наилазимо на распродаје и промотивне понуде. Важно је игнорисати јефтине понуде које изгледају превише добро да би биле истините и за које се лако може испоставити да су још једна превара сајбер-криминалаца. Како онда да се заштитимо? Требало би да користимо поуздане продавце и познате продавнице које јасно приказују своја правила и услове. У новије време постало је популарно и постављање QR кодова који преусмеравају клијента директно до одабраних понуда и промоција. Увек је добро верификовати QR код пре него што га скенирамо у случају да је он постављен како би нас преварио да преузмемо малвер на нашем мобилном уређају.  Када верификујемо код потребно је обратимо пажњу на детаље као што су опис, марка и место где се налази – они који се налазе у часописима су сигурнији од оних које смо пронашли на некој налепници.

Када плаћамо преко интернета требало би да избегавамо оне начине плаћања који не пружају адекватну сигурност и заштиту. Кредитне картице и ПејПал сервис су, у том смислу, безбедни. Можемо додатно инсталирати заштитни програм и користити могућности блокирања на самом уређају како бисмо се заштитили од сајбер-криминалних превара и шема.

Када купујемо преко интернета важно је да заштитимо средину у којој купујемо. Чак и ако посећујемо само поуздане сајтове и продавнице и користимо обележиваче, спољашни фактори – као што су заражени рачунар – могу имати значајан утицај на нашу безбедност. Зато је неопходно да заштитимо све аспекте нашег дигиталног живота. Основни предуслов је да инсталирамо програм који ће нас штити од претњи и блокирати уређај када нам га украду или када га изгубимо. Такође, требало би да размислимо о коришћењу сложених лозинки и програма за управљање лозинкама, као и да пажљиво читамо услове и правила које прописују интернет продавнице пре него што обавимо куповину.

Извор: PC Press

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS