02. 05. 2024.

 

Европска комисија ће моћи да забрани електронске цигарете које се могу пунити, уколико их забране три или више чланица Европске уније из здравствених разлога.

Чланице ЕУ постигле су договор са Европским парламентом о новој директиви за дуванске производе, а донесена су прва европска правила о електронским цигаретама.

По договору, већина електронских цигарета продаваће се као потрошачки производи без претходног одобрења, а не као строжије регулисани медицински уређаји, што су владе у почетку тражиле.

Концентрација никотина у њима ограничена је на 20 мг /мл, како је тражио Европски парламент, а капацитет резервоара на 2 мл. Производи са вец́им концентрацијама биц́е регулисани као лекови.

Договор је постигнут након што су владе и Европски парламент решили спор око регулације тржишта електронских цигарета, које ц́е по неким проценама за десет година бити вец́е од тржишта обичних цигарета вредног 700 милијарди америчких долара за годину . У Европи електронске цигарете користи седам милиона људи .

Комисија ц́е две године након усвајања закона припремити извештај о ризицима за здравље електронских цигарета.

Извор: Б92

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS