27. 04. 2024.

 

Људи који користе биткоин сами одговарају за своје губитке, саопштио је данас европски регулаторни орган за банкарство, у званичном упозорењу потрошачима на опасности коришћења нерегулисане онлајн валуте.

Како наводи Европска агенција за банке (ЕБА), не постоји заштита или компензација за људе чији су "дигитални новчаници" хаковани или чији трансфер виртуелног новца крене у погрешном правцу, пише лист "Торонто сан".

Слично упозорење упутиле су француска централна банка и кинеска централна банка.

ЕБА није затражила од потрошача да не користе онлајн валутна тржишта, већ им је поручила да, ако им новчаници буду испражњени, неће имати заштиту, као што је компензација која се обично исплаћује власницима депозита када дође до пуцања европске банке.

"У овом тренутку, не постоји јасна регулаторна заштита у ЕУ која ће заштити потрошаче од финансијских губитака, у случају да платформа која размењује или чува виртуелне валуте пропадне или испадне из пословања", наводи се у саопштењу ЕБА.

Биткоин не подржава ниједна централна банка или влада неке земље, а његова вредност зависи од поверења људи у ту валуту.

Ова валута је прихваћена од стране шире јавности, али још увек мора да постане прихваћен начин плаћања на интернет страницама великих малопродајних компанија попут Амазона.

Вредност биткоина је прошлог месеца порасла на изнад 1.000 долара, што је раст од 400 одсто за само месец дана и што подстиче бојазан од пуцања те валуте.

Извор: Блиц

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS