29. 04. 2024.



Иако је Пореска управа пооштрила контролу кинеских радњи и издавања фискалних рачуна, у овим продавницама у Новом Саду све је по старом.

Како се уверила репортерка Радија 021 која је обишла Кинески тржни центар на Булевару ослобођења, ни за једну трговину којој је присуствовала није издат рачун.

Новосађанка К.С. за пазар од 300 динара није добила рачун, али, како каже, то јој не представља проблем јер није у питању ништа вредно што би морала да рекламира. "Купила сам деци чарапе и нисам добила рачун. То ми не смета, али за већу суму и нешто вредније увек тражим рачун. Када им тражим рачун, онда ми дају, али ово су ситнице, па ми није важно", прича она.

Маја Симовић, која је другарици на поклон купила сат у износу од 1.150 динара, није добила рачун. На наше питање – шта би урадила у случају рекламације, она каже да о томе није размишљала.

Продавци нису желели да прокоментаришу зашто не издају рачуне, али смо од појединих радница сазнали да уопште немају фискалну касу. Како кажи, "оне немају ништа с тим и само раде свој посао".

Подсетимо, након недавног састанка са Пореском управом у Београду, власници кинеских радњи су обећали да ће убудуће издавати фискалне рачуне и пријављивати раднике. Уз то, обећали су да ће дневница бити 1.000 динара.

Председник Удружења за заштиту потрошача Војводине Горан Паповић каже за 021 да на проблем с кинеским радњама они указују већ десет година и да се по том питању ништа не предузима. "Очигледно је да је то неко добро платио да се не ради, пре свега мислим на тржишну инспекцију и пореску полицију. Недоспустиво је да издавања фискалних рачуна важи за све остале продавце, а не и за Кинезе", сматра он.

Додаје да је скептичан по питању договора између Кинеза и Пореске инспекције. "То што су се договорили, не значи ништа. Зашто то не раде 10 и више година? Сад им је ођедном пало на памет. Више ми ово личи на медијску кампању, него на нешто што ће се заиста спровести, али волео бих да ме демантују", каже Паповић.

Координаторка за контролу новосадске филијале Пореске управе Јасна Балетић преусмерила нас је на централу у Београду, али одговор из Пореске управе да ли спроводе ванредне контроле у Новом Саду нисмо успели да добијемо.

Извор: 021

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS