27. 04. 2024.

 

Како би бар делимично обновила одећу и обућу за хладне дане, четворочлана породица мора да издвоји најмање две просечне зараде.



У фирмиране бутике стигле су нове колекције, али грађани Србије углавном одлучују да пазаре приступачнију гардеробу у бутицима непознатих марки, на бувљацима или у комисионим продавницама.

Нове чизме, дубоке патике, зимска јакна, капут и топао џемпер само су неке од ствари које су деци, а и њиховим родитељима потребне пред почетак нове зимске сезоне. У земљи у којој је просечна зарада једва нешто већа од 40.000 динара и у којој је званичном статистиком за одећу и обућу намењено око 3.000 динара месечно, купити све што је потребно за зиму немогућа је мисија.


Зато они који одлуче да из својих скромних буџета издвоје новац за зимску одећу, углавном купују на рате, плаћају чековима или штеде до почетка снижења, која се очекују половином децембра, пред новогодишње празнике. Обнављање топлије гардеробе највише недаћа ствара вишечланим породицама, пошто куповина одеће и обуће за родитеље и децу захтева велике издатке. Најтеже је родитељима чија су деца мала, па брзо прерастају стару одећу јер је њима сваке године потребно купити ново.

– Чизме које носим старе су пет година, капут више. Али не жалим се све док деца имају све што им је потребно. Проблеми почињу онда када не знамо како њима све да обезбедимо. Муж ради као професор у школи, па јакне, патике, чизме и капуте узимамо на рате, у договору с продавницом, те се одређени износ аутоматски скида када стигне плата. Оно што им купимо ове зиме отплаћиваћемо до наредне. А онда све поново – каже за „Блиц“ Јадранка Будимовић (48), мајка двоје деце.

Она је рачунала да би јој, за само делмичну обнову зимске гардеробе за њу и њену породицу, биле потребне најмање две просечне зараде.

– Пола плате би ми отишло само за по пар квалитетних, средње скупих чизама за децу. А остатак на јакне, дуксеве, неке дебље панталоне и тренерке, по један џемпер за мене и супруга – објашњава Јадранка.

Велики број грађана Србије не може себи да приушти куповину скупе и квалитетне гардеробе познатих произвођача, па се и за зиму снабдева обућом и одећом у кинеским продавницама, на пијацама и бувљацима, бутицима с робом из Турске, Бугарске и Румуније.

Извор: Блиц

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS