27. 04. 2024.

 

Многи грађани сматрају да одлагањем отплате главнице на 36 месеци не добијају много. Рачуница за стамбени кредит у „швајцарцима” подигнут пре пет година показује да би клијент који сада има рату од 400 франака три године плаћао 333 франка, а након тог периода морао би да издваја 415 „швајцараца”.

Од 31 банке, која је пре ступања на снагу Закона о заштити корисника финансијских услуга повећавала рате због променљиве каматне стопе, њих 19 је пристало да умањи главницу кредита, истичу у Народној банци Србије.

Код банака са мањим бројем оваквих зајмова умањење је било једнократно, док су се банке са значајнијим износом ових кредита определиле за то да у ратама смањују обавезе клијената. Осталих 12 банака, истичу у НБС, изјаснило се да овакве кредите нису ни одобравале, па сматрају да се препорука за умањење рата на њих и не односи.

– Сосијете женерал банка преузела је 9. августа кредитни портфељ КБЦ који подразумева и кредите индексиране у швајцарским францима – каже Мирослав Ребић, члан ИО Сосијете женерал банке. – У складу са тим, а по основу прве препоруке НБС, клијенти који су заинтересовани за коришћење олакшица које подразумева та препорука, имају могућност до краја године да се обрате банци и потпишу анекс уговора.

НБС је наложила банкама и да сваког месеца достављају податке о броју корисника ових зајмова који су се определили за грејс период од три године, током ког могу да отплаћују само камату, док им главница мирује. Колико се грађана одлучило да одложи отплату својих рата на стамбене кредите у швајцарским францима, биће познато у наредне две недеље.

Од 1. августа банке су почеле да обавештавају своје клијенте о могућности да одложе враћање стамбених зајмова у швајцарцима. До краја године грађани могу да се изјасне или да потпишу анекс уговора. Како кажу банкари, заинтересованост је засад веома мала.

– Свих 17 банака које имају стамбене кредите индексиране у швајцарским францима прихватило је препоруку НБС и у складу са њом најкасније до 1. августа 2013. године понудиле су корисницима ових кредита закључење анекса уговора о стамбеном кредиту – истичу у Народној банци Србије.

– Клијентима је пружена могућност да одмах прихвате понуду банке и закључе анекс уговора, или да се о истој изјасне до 31. децембра текуће године. Имајући то у виду, још увек је рано за доношење било каквих закључака о ефектима примене препоруке, али интересовање клијената за одлагање отплате стамбених кредита индексираних у швајцарским францима свакако постоји.

Многи грађани сматрају да одлагањем отплате главнице на 36 месеци не добијају много. Рачуница за стамбени кредит у „швајцарцима” подигнут пре пет година показује да би клијент који сада има рату од 400 франака три године плаћао 333 франка, а након тог периода морао би да издваја 415 „швајцараца”.

Нисмо подизали

– Социјете женерал банка подржава и другу препоруку НБС која се односи на примену неодредивих елемената променљиве каматне стопе пре почетка примене Закона о заштити корисника финансијских услуга, иако се на Сосијете женерал банку и њене клијенте та препорука у суштини не односи – каже Мирослав Ребић, члан ИО ове банке. – Наши клијенти никада нису имали разлога да брину.

Извор: Вечерње новости

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS