04. 05. 2024.

 

Пољопривредна инспекција Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде обавља плански наџор код произвођача дуванских производа и обрађивача дувана са циљем утврђивања законског поступања произвођача и обрађивача дувана а са посебним акцентом на услове за обављање ове делатности.

Појава недозвољене трговине резаним дуваном као и његовог недозвољеног промета ван свих контрола и провере стандарда за дуванске производе, представља озбиљан ризик за све који се одлуче да на овај начин набаве резани дуван (најчешће продаван на тротоарима око пијаца и испод тезги неодговорних појединаца).

Анализе нелегално прометованог дувана (заплењеног од стране недлежних тржишних инспектора), у које увид има и Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде, указују на озбиљну забринутост по питању квалитета таквих производа. Анализе је обавио Пољопривредни факултет Универзитета у Београду а испитивања су рађена према СРПС стандардима и у складу са Законом о дувану.

Резултати указују на неадекватну амбалажу која условљава неадекватну влажност (сув или претерано влажан дуван); утврђену појаву плесни; лошију сагорљивост цигарете овог дувана; лошија сензорска својства дима; два пута већи ТАР у дуванском диму; 3,5 пута већу вредност за ЦО; много већу количину никотина код ручно рађених цигарета; знатно већи садржај чврстих честица у диму.

Пољопривредни инспектори Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде у оквиру својих надлежности интезивираће контроле код произвођача дуванских производа и обрађивача дувана.

Свим потрошачима који су се определили да користе дуванске производе саветујемо да умање ризик по здравље тако што ће се ове производе куповати на за то одобреним местима, а не код шверцера и препродаваца који нуде производ ван стандарда и далеко штетнији по здравље.

Извор: Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS