04. 05. 2024.

 

Уведена је привремена забрана увоза сокова појединих произвођача из Србије, Босне и Херцеговине и са Косова, јер нису ускладили садржај производа са декларацијом.

Министар пољопривреде Црне Горе Петар Ивановић рекао је да се привремена забрана увоза односи на произвођаче сокова "Вино Жупа Александровац" и "Таково" Горњи Милановац из Србије, на "Либерион" од косовског произвођача Подујево и "Вита Витаминку" из Босне и Херцеговине.

"За сваку пошиљку сокова која се увози у Црну Гору надлежна инспекција предузеће управну меру привремене забране промета… односно подвргавања обавезној детаљној, лабораторијској провери са аспекта квалитета уз обавезно стављање ван промета до добијања резулатата анализа и уз изјаву да ће се роба вратити испоручиоцу о трошку увозника ако резултати анализе не буду одговарајуци”, рекао је Ивановић.

Ивановић је на конференцији за новинаре рекао да је суштина проблема у томе што код наведених произвођача садржај воћних сокова не одговора декларацији, чиме се потрошачи у Црној Гори доводе у заблуду, док се на тржишту продају неконкурентни производи и утиче се на поремећај тржишта кроз механизам нелојалне конкуренције.

"Суштина проблема је у томе да садржај воћних сокова не одговара декларацији, дакле оно што је написано на паковању није оно што је садржај", рекао је Ивановић, на конференцији која је објављена на сајту ресорног Министарства.

Он је навео и да је Министарство раније добило налазе две акредитоване лабораторије на основу којих су утврђени неисправни узорци за три произвођача и то "Вино Жупа", "Либерион" и "Таково".

Према његовим речима, упућено је упозорење наведеним произвођачима да ускладе информације на паковању са садржајем за то су имали рок од 15 дана.

"Такође смо најавили да ћемо ако то не учине донети одлуку о привременој обустави увоза”, рекао је Ивановић и додао да су, пошто произвођачи нису отклонили недостатке на које су упозорени, Министарство и Управа за инспекцијске послове донели меру привремене обуставе увоза.

Како је додао, Министарство ће у циљу ефикасног спроводења изрецене мере и управљања ризиком као мере предистрожности, обављати појачани наџор и у домаћим објектима за производњу воћних сокова.

Он је најавио и да ће Министарство и даље спроводити мере појачаног наџора и провера параметара квалитета са акцентом на квалитет сокова код произвођача за које важи привремена забрана увоза.

Он је додао да је Министарство контролисало и сокове произвођача из других земаља, као и да компаније из Србије као што су "Некст", "Нектар", "Раух Коцељево" имају исправне сокове, као и "Фруктал" из Словеније.

Ивановић је рекао и да су поједини новинари покушали да исполитузују наведено питање.

Извор: Актер

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS