03. 05. 2024.

 

Влада Републике Србије усвојила је данас Уредбу о енергетски заштићеном купцу, којом се одређују услови за стицање права на умањење месечних рачуна за електричну енергију, природни гас и топлотну енергију.

Услов за стицање статуса енергетски заштићеног купца је остварени месечни приход до 13.222 динара за домаћинства са једним чланом, до 19.251 динар за домаћинства са два и три члана, до 25.276 динара за домаћинства са четири и пет чланова и до 31.786 динара за домаћинства са шест и више чланова, наводи се у саопштењу.

Уверења о статусу енергетски заштићеног купца издаје надлежни орган јединице локалне самоуправе и важи до краја календарске године.

"Овом уредбом штите се најугроженије категорије становништва и стварају услови за реформе енергетског сектора у Србији", истиче се у саопштењу.

Како се прецизира, "Влада Републике Србије усвојила је Уредбу о енергетски заштићеном купцу, односно угроженом купцу топлотне енергије којом се прописују критеријуми, начин заштите, услови, рокови и поступак за утврђивање статуса енергетски заштићеног купца и угроженог купца топлотне енергије, који стичу право на умањење месечних рачуна за електричну енергију, природни гас и топлотну енергију".

Извор: Блиц

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS