03. 05. 2024.

 

Америчка Агенција за заштиту животне средине (ЕПА) упозорила је да фабрички подаци о просечној потрошњи које објављују произвођачи аутомобила све више одступају од бројева до којих током својих испитивања долази та агенција.

Познато је да је потрошња горива коју званично објављују произвођачи аутомобила увек нижа у односу на ону коју власници аутомобила постижу током вожње у стварном животу. ЕПА, која има задатак да контролише фабричке податке о потрошњи аутомобила, саопштила је да су резултати које добијају од ауто-компанија нижи чак и од њихових који су добијени у лабораторијским условима.

Разлика између две потрошње се са годинама чак повећава. Док је 2007. и 2008. одступање података о потрошњи коју саопштавају произвођачи у просеку износило 1,15 процената, у 2010. оно се готово удвостручило и износи 2,25 процената, а у једном екстремном случају, произвођач је објавио за 14 одсто нижу потрошњу у односу на резултат до којег је дошла ЕПА.

Можда обичном возачу не делује да је разилка од 1-2 одсто велика, али треба напоменути да ЕПА дозвољава да фабрички декларисана потрошња одступа од њихове максимално до 3 процента. Тако је крајем 2012. ЕПА објавила да су Хyундаи и Киа у САД пријавиле резултате који су премашили дозвољену разлику од 3 одсто, што је нанело велику штету овим произвођачима.

Каква су ваша искуства са потрошњом горива и да ли сте успели да се приближите званичној фабричкој потрошњи?

Извор: Б92

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS