08. 05. 2024.

 

Осим што су цене воћа и поврћа на кванташу ниже и до 40 одсто у односу на зелене пијаце, надлежни из "Удружења потрошача" тврде да су намирнице овако набављене уједно и најквалитетније.

Свака искусна домаћица добро зна да је намирнице за зимницу најисплативије набављати на велико и то на кванташкој пијаци. Шта год да има првенство у породичној зимници (ајвар, шарене салате, сок од парадајза, компот или пекмез) ова врста пазарења далеко је исплативија од набавке готових тегли преко синдиката, баш као и од куповине у великим маркетима.

Осим што су цене воћа и поврћа на кванташу ниже и до 30 одсто у односу на зелене пијаце, надлежни из “Удружења потрошача” тврде да су намирнице овако набављене уједно и најквалитетније. Сабирањем најповољнијих цена неопходних намирница, екипа Телеграфа дошла је до податка да је за зимницу неопходно издвојити око 25.000 динара, што је више од половине просечне зараде у Србији.

Упркос томе, младе домаћице и даље чешће купују готову зимницу (често дискутабилног квалитета) него што се упуштају у њено креирање.

– Потпуно сам свесна чињенице да је такозвани домаћи ајвар у најближем Максију или неком од мегамаркета чак четири пута скупљи од тегле коју могу да пазарим на пијаци за највише 150 динара, али ја заиста немам времена за економисање – објашњава за Телеграф домаћица Рада Спарић (49) са Видиковца, додајући да би све дала да има више времена да се посвети припремању зимнице на онај начин на који се њом баве њене комшинице које не раде.

Према Радиним речима, већина њих одавно је набавила купус на кванташу, где килограм кошта између 15 и 25 динара, што се исплати с обзиром на то да се у буре слаже између 30 и 50 килограма. Већиина домаћица, сазнајемо, “наоружала” се и неопходним састојцима за ајвар.

Паприке (шиље) се, наиме, могу наћи по цени између 50 и 60 динара, а патлиџан за десетак динара мање (између 40 и 50 динара). Поређења ради, у ДИС-у тегла љутог ајвара од 690 грама кошта 133 динара, а печене паприке могу се наћи за 250 динара.

Килограм краставчића (корнишони), који могу да се припреме сами или као саставни део неке од шарених салата, на кванташу коштају између 80 и 100 динара, док се тегла истих на акцији у ДИС-у може пазарити за 103 динара.

Не смемо заобићи ни једну од најважнијих ставки у зимници – парадајз! Претерано залагање око прављења сока не спада у исплативу категорију, баш као ни спремање пекмеза. Најбољи доказ је чињеница да се килограм парадајза на кванташу може наћи по цени од 55 до 80 динара, док литар готовог сока износи свега двадесетак динара више – око 100 динара.

Понуда главних састојака просечне зимнице на кванташу и даље је добра. Не чуди с обзиром на забележени пораст интересовања купаца. Слаба карика у понуди су: цвекла (килограм око 40 динара), пасуљ (килограм око 330 динара) и чери парадајз (до 200 динара).

Извор: Телеграф

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS