07. 05. 2024.

 

Виша цена плавог енергента тера кориснике да траже нов начин загревања, како би бар мало сачували кућни буџет. Они који пређу на струју или дрва месечно ће уштедети око 2.500 динара.



Поскупљење гаса од 4,4 одсто пред почетак грејне сезоне приморало је потрошаче да уместо кубика гаса, ове зиме изаберу – киловате или цепанице. Како је вредност плавог енергента за годину дана коригована навише чак три пута, за шест месеци грејања просечном домаћинству биће потребно минимално 54.000 динара, док ће их укључивање ТА пећи или куповина дрва коштати и до 15.000 мање.

Потрошачи који са гаса пређу на јефтиније енергенте за грејање моћи ће да уштеде најмање 2.500 динара.

– Цена гаса је таква да је потрошачима који имају могућности избора јефтиније грејање на електричну енергију и дрво – кажу из Агенције за енергетику. – Услов за ову уштеду јесте да се за пуњење ТА користи период јефтине тарифе, као и јефтинија дрва, односно пелет.

Гас за загревање у Војводини користи готово 200.000 домаћинстава. Према речима Радомира Ћириловића, председника Удружења за заштиту права потрошача "Просперитет", број потрошача се са сталним поскупљењима гаса, смањио за 30 одсто.

– Потрошачи гаса су већ у дужничком ропству, а сада нас гурају још дубље – каже Ћириловић. – Комфор нам је одавно укинут, грејемо по једну или највише две просторије, а сада, како ствари стоје, нећемо моћи ни то. За загревање куће, од 100 квадрата, са добром изолацијом, потребно је око 500 кубика гаса месечно, а то је издатак од 25.000 динара. Питам се ко то може да поднесе.

Највећи број потрошача гаса у Војводини, њих 60.000, додаје Ћириловић, на систему је ДП "Нови Сад гас", које овим енергентом, уз Нови Сад снабдева и Бачку Паланку, Беочин, Сремске Карловце и Бачки Петровац. – Код нас је цена међу повољнијима, пошто гас кошта 50,80 динара – каже Ћириловић. – Мањи дистрибутери, које има готово свака општина у Војводини, имају и вишу цену, пошто је код њих и мрежарина већа.

У Параћину и приградским насељима у функцији је око 150 километара гасоводне мреже на коју је прикључено близу хиљаду корисника. У испостави "Србијагаса" у Параћину кажу да су се неки од корисника ођавили због дужег одсуствовања, најчешће боравка у иностранству, јер им се не исплати да плаћају таксу.

– За просечну кућу од сто квадрата месечни утрошак гаса у зимском периоду је између 300 и 400 кубика, што је рачун од око 15.000 динара – каже Саша Ристић из параћинске испоставе "Србијагаса". – Рачун није мали, али на потрошњи гаса може и да се уштеди. Грешка је уводити гас, а не обезбедити енергетску ефикасност куће кроз добру изолацију.

Капацитет мреже коју је изградио "Југорозгас" омогућава прикључење 8.000 потрошача у Нишу, али је досада прикључено тек 385 корисника од којих су само 56 фирме. У последње две године са мреже је искључено осам домаћинстава на њихов захтев. Од тог броја два су искључена током ове године али су истовремено добили и осам нових корисника.

За прикључак 1.500 евра

Додатни проблем потрошачима гаса направило је укидање могућности да се утрошени гас плаћа на две рате, односно да се 63 одсто рачуна плати одмах, а други део у летњој сезони, када се гас мање троши. – Од почетка ове године, међутим, та могућност, за коју се наше удружење изборило, укинута нам је тако да је велики број потрошача гаса био присиљен да тражи нови енергент – кажу из Удружења потрошача. – Ако се узме у обзир да смо само за прикључак на гас плаћали 1.000 евра, да је котао за централно грејање исто толико коштао, и да кућне инсталације нису биле мање од 500 евра, јасно је колико смо на губитку када мењамо систем грејања. С обзиром на то да се централна Србија масовно гасификује, будуће потрошаче треба упозорити да добро промисле пре него што уведу гас.

Укидање

Раскид уговора са дистрибутером је бесплатан, а главни услов је да сва дуговања потрошача буду сведена на "нулу". Ако домаћинство поново жели да се врати на мрежу, а већ има изведене инсталације, треба дистрибутеру да плати накнаду између 3.000 и 5.000 динара.

Извор: Вечерње новости

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS