02. 05. 2024.

 

И ове године са српског тржишта повучене су тоне неисправне хране и пића и при том се углавном нису доводили у питање квалитет већ непрописне декларације.

Фалична документација највише је могла наудити пивопијама јер је привремено забрањен промет чак 1,1 милион литра пива, а с рафова су због "папиролошких“ проблема повучени и ракија, вино, воће, поврће…

У Мнистарству пољопривреде кажу да је привремено забрањен промет 1.113.375 литара пива јер увозник није поседовао доказ о безбедности производа. Пољопривредна инспекција је из промета повукла и 113 литара освежавајућих безалкохолних пића, којима је истекао рок, 2.889 литара вина и 1.515 литара ракије јер нису имала прописну декларацију у односу на географско порекло.

Због неодговарајућег квалитета, то јест промењене органолептике, повучено је 183 килограма свежег воћа и поврћа, а у 6.126 литара нектара састав није одговарао техничком пропису за квалитет, односно било је мање воћног удела.

Пољопривредна инспекција је у овој години обавила 4.015 контрола прехрамбених производа биљног порекла, укључујући и алкохолна и безалкохолна пића у промету, и у 746 случаја констатоване су неправилности. Најчешћи разлози повлачења производа из промета су на првом месту непоседовање доказа о безбедности и непрописна декларација, док се најмањи део неправилности односио на квалитет, наглашавају у Министарству, и додају да је поднето 307 захтева за покретање прекршајног поступка и 69 пријава за привредни преступ и 687 забрна промета.

Пољопривредна инспекција је из промета повукла и мање количине кафе, пекарских производа, зачина и бомбонских производа. Када је реч о храни анималног порекла, у првих шест месеци 2013. године, спроведено је 8.729 службених контрола објеката у промету. Током тих контрола ветеринарски инспектори су наложили повлачење из промета и нешкодљиво уништавање 7.796 килограма меса, 6.292 килограма производа од меса, 50.758 литара млека, 4.500 килограма производа од млека, 543 килограма рибе и 85 килограма производа од риба, 4.599 комада јаја и 470 килограма остале хране животињског порекла због небезбедности за потрошаче.

У Министарству напомињу да се све фирме, односно сви код којих су нађене неправилности, процесуирају у складу с казненим одредбама закона.

Без обзира на казнене мере и 611 пријава које је суду поднела Ветеринарска инспекција због непоштовања закона, у Министарству наглашавају да је одговорност првенствено на субјектима у пословању храном. Напомињу да су, када је реч о храни животињског порекла, најчешћа одступања због којих се она повлачи из промета и нешкодљиво уништава – недостатак документације, непостојање декларације или је декларација непотпуна, истекли рок трајања, промењене органолептичке особине и неусловно чување и складиштење.

Иначе, не би се могло рећи да је ове године с рафова повучено више хране и пића него лане. Ако се изузму привремене забране промета због непоседовања доказа о безбедности производа у тренутку контроле, а ти производи су након обезбеђења доказа враћени у промет, може се закључити да су утврђене неправилности на нивоу годишњег просека, да су готово сви производи стављени ван промета безбедни, то јест здравствено исправни, кажу у Министарству.

Извор: Б92

 

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS