02. 05. 2024.

 

Данас сокови, јуче млеко, сутра месо или нешто друго. Није тајна, нити је било кога у Србији изненадила вест да сокови појединих произвођача не садрже довољно воћа, бар не онолико колико је назначено на декларацији производа.

Истраживање Националне асоцијације потрошача Србије, које је показало да у узорцима сокова три компаније – Дуге фруит, Такова из Горњег Милановца и Вино Жупа из Александровца, нема довољно воћа узбуркало је јавност, али и изазвало опречне реакције. Док једни поздрављају ово „откриће“, други се питају где су потрошачке организације биле када се појавило млеко са афлатоксином, а трећи позивају надлежне да казне оне који се овако односе према грађанима.

Компанија из Александровца реаговала је тако што је „спорне серије повукла са тржишта“, док се компанија Делез, за чије је робне марке „365“ и „Баш, баш“ сокове производила крушевачка фирма Дуга фруит, огласила саопштењем у којем, између осталог, пише да су „одлучили да из продаје повуку све воћне сокове под овом марком“, као и да ће раскинути уговор са добављачем. Али шта даље? Иста прича, односно афера са „заслађеном водом“ десила се и пре четири године. Тада су спорни били узорци неколико произвођача, међу њима, и Ла Вита сокови (и сада спорни), али и они које производи Таково, Нектар, Примавера, Верде.

Објављивање истраживања о неисправности производа само је први корак, други, до ког најчешће и не дође, јесте да се они који се поигравају са потрошачима – казне. Ту на сцену ступају инспекције и судови, јер организације потрошача немају ингеренције да учине ништа више од тога да упуте захтеве и молбе надлежнима, а грађане позову на бојкот. С друге стране, инспекције могу да послушају молбу удружења потрошача, али она за њих никако није обавезујућа. То је између осталог нешто што су удружења потрошача тражила да се нађе у Закону о заштити потрошача, али што се није десило.

Горан Паповић из НОПС-а каже за Данас су они позвали на бојкот грађане, али и упутили захтев пољопривредној инспекцији да реагује на њихово истраживање и казни произвођаче.
– Добили смо од пољопривредне инспекције чврсто обећање да ће од недеље кренути у контролу и да ће поступити према произвођачима онако како треба, на основу онога што буду утврдили – истиче Паповић. У овом случају тржишна инспекција је, како каже, надлежна само у домену оглашавања и рекламирања таквих производа, што значи да она може произвођаче да казни у том сегменту.

У Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде кажу за наш лист да инспекција наџире произвођаче према „унапред утврђеном годишњем плану“, као и да ће се у овом конкретном случају узорци воћних сокова и нектара лабораторијски испитивати у понедељак, док ће се први резултати знати већ до краја следеће недеље. „Уколико буде захтевана суперанализа, резултати ће бити познати касније. Након што добијемо резултате референтних лабораторија јавност ће бити информисана да ли су потрошачи доведени у заблуду због непрописних декларација. Уколико се утврде неправилности, произвођачи ће сносити законом предвиђене санкције“, наводе у овом Министарству.

Они напомињу да треба водити рачуна и правити разлику између безбедности и квалитета производа, и да су сви воћни сокови домаћих произвођача на нашем тржишту безбедни за употребу. Пољопривредна инспекција је у последњих годину дана, како тврде, обавила 188 контрола у производњи и промету воћних сокова и том приликом узето је 28 узорака. „Од тог броја, пет узорака није одговарало прописима по основу декларисања, против произвођача поднете су управне мере и води се прекршајни поступак“, истичу у Министарству пољопривреде.

Извор: Данас

 

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS