02. 05. 2024.

Смањена је куповина свежег меса, због високих цена, али је зато повећана тражња за мање квалитетним и јефтинијим прерађевинама.

У виршли, полутрајним кобасицама, месним конзервама, паштетама, углавном је, тврде стручњаци, неквалитетно месо из увоза, преноси РТС.


Правилник о декларисању хране, који би најесен требало да ступи на снагу, омогућиће потрошачима да се лакше одлуче коју врсту намирница да ставе у потрошачку корпу.

У модерним фабрикама меса, машине направе уситњену масу, у којој је, без детаљног лабораторијског прегледа, скоро немогуће утврдити каквог је састава смеса која се користи за пуњење, рецимо, јефтинијих кобасица. Да би оствариле што већу зараду, фабрике често увозе замрзнуто месо четврте и пете категорије.

Милан Балтић са Ветеринарског факултета у Београду каже да је месо које се увози у Србију безбедно по здравље потрошача.

"Међутим, увозе се најлошије категорије меса и то пре свега, механички сепаратисано месо живине, добијено од најлошијих делова трупа живине, затим увозе се свињске главе и свињска кожа. Све то уграђују у производе од меса", каже Балтић.

Смрзнуто месо најчешће стиже из Западне Европе и обавезно има потврду о здравственој исправности.

"То месо већ прати сертификат о квалитету, али се овде исто контролише, контролишу га наше националне лабораторије", каже Зорица Новаковић из Управе за ветерину.

Запослени у индустрији меса, како тврде у Управи за ветерину, не могу да увезу замрзнуто месо које је чувано у хладњачи дуже од пола године. За производњу скупљих месних прерађевина користи се најчешће смрзнуто свињско месо друге и треће категорије.

"Месо из увоза користимо за месне прерађевине. Са наше фарме и из услужног това се користи за задовољење потреба у свежем месу у Србији, један део користимо за месне прерађевине", каже Слободан Василић из "Неопланте".

Рецептура за производњу сировина за прерађевине је до те мере разрађена да је скоро незамисливо направити краткотрајне кобасице без леда, сојиног брашна, млека у праху, сурутке, зачина, неколико врста конзерванса, стабилизатора, појачивача укуса, уз додатак меса који често не прелази петнаестак процената у наведеној смеси.

Сваки од тих састојака је далеко јефтинији од било које категорије меса, па су и цене тих производа приступачније.

"Како потрошачи да буду сигурни у оно што једу када ни лупом не можете да прочитате декларацију која је налепљена на производима. Најнеквалитетније су свакако паштете, виршле, париске кобасице", наводи Нада Вида из Савета потрошача.

Како РТС преноси за отприлике месец дана на снагу ступа нов Правилник о декларисању животних намирница.

Произвођачи ће тако морати да напишу састав производа, његову хранљиву вредност и то видљивим словима како потрошач не би морао да користи лупу.

Извор: Б92

 

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS