02. 05. 2024.

 

Дмитриј Агарков (42) преварио је водећу руску онлајн банку и то на банкарски начин. Сам је изменио уговорне одредбе, а у банци су само "роботски лупили печат".



На његову адресу је 2008. стигла понуда водеће руске онлине банке Тинкоф кредит Системс за нову кредитну картицу. Услови му и нису били нешто привлачни па је на приложеном уговору који је био у електронској форми преправио све што му није одговарало и своју верзију вратио у банку, пише dnevnik.hr.

Како јавља руска државна телевизија РТ, Дмитриј је при преправљању уговора себи дао одушка. Камату је смањио на нулу, прецртао је све банкарске накнаде, а осигурао се и за случај да банка једнострано покуша променити уговорне одредбе.

Навео је да му банка за сваку промену мора платити три милиона рубаља (91.000 америчких долара), а за једнострано отказивање уговора шест милиона рубаља (182.000 долара).

За дивно чудо, преправљени уговор који је послао банци вратио му се печатиран и потписан, а у истом пакету стигла је и кредитна картица.

Његов адвокат Дмитриј Михаљевич каже да се, према уговору, банка обавезала да му позајми колико год новца он пожели.
"Да је пожелио купити острво негде у Малезији, банка би морала да му да новац за то", додаје Михаљевич.

Ипак, прошле су две године, а иако Агарков за то време није ни помишљао о шопингу у Малезији, банка је пожелела да га се реши 2010. године. Једнострано је отказала уговор, а 2012. године га је и тужила због 45.000 неплаћених рубаља за накнаде и камате, иако их у уговору заправо није било.

Суд је поштовао "ситна слова" у уговору и стао на Дмитријеву страну, прогласивши преправљени уговор потпуно ваљаним, а банка је морала признати да је погрешила. Адвокат Михаљевич иронично каже да су на суду казали оно што обично говоре њихови клијенти: "Уговор нисмо ни прочитали".

Агарков је на крају покренуо противтужбу и сада од банке због једностраног раскида и непоштовања уговора укупно потражује 30 милиона рубаља (909.000 долара).

Директор банке у којој очигледно не да читају уговоре, Олег Тинков на свом је Тњиттер профилу најавио жестоку борбу.
"Наши адвокати сматрају да неће добити новац, него четири године затвора због преваре. (…) Код нас је све јасно и транспарентно", написао је.

Извор: Economy.rs

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS