06. 05. 2024.

 

Чак шест од десет тестираних "Крокс" папуча садрже канцерогене материје, показало је једно истраживање. Стручњаци кажу да их не треба носити без чарапа.



Гумене кломпе и папуче "Крокс" (Crocks), које се оригинално производе у Америци, откада су се појавиле изазивају пажњу јавности. Једни их обожавају јер су удобне, лепе, практичне, други кажу да никада ништа ружније нису видели.

У прилог онима којих их не воле, иде и најновије немачко истраживање које је установило да чак шест од десет испитаних Кроксица садрже канцерогене материје и да их не би требало носити без чарапа.

Истраживање које је наручила немачка телевизија WDR, бавило се саставом материјала ове обуће код десет различитих произвођача. Канцерогене материје нису пронађене у оригиналним амерчким моделима, али јесу код неких других. Најопаснији токсични материјал који је пронађен је PAH– полициклични ароматични угљоводоник који може продрети у наше тело уколико ову обућу носимо без чарапа.

Од овог материјала најчешће се праве гумене кломпе у црној боји, а осим PAH-а, пронађено је више од 100 других састојака који могу бити штетни за наше здравље, пише i24news.

Из компаније "Крокс" кажу да им резултати тог истраживања нису познати, као и да се они придржавају свих прописаних правила у вези са здрављем.

И у "Скечерсу" ,који такође производи сличну обућу, а код које је пронађен спорни материјал, су демантовали тврдње да су њихове папуче и кломпе од палстике и гуме, опасне по здравље људи.

Коме веровати?

Стручњаци који су спровели истраживање саветују да се не купује она обућа која има јак, карактеристичан мирис који је знак да се ради о токсичним супстанцама, а исто важи и за гардеробу.

Извор: Мондо

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS