02. 05. 2024.

 

Одлука Европске комисије о укидању високих накнада за куповину робе преко дебитних и кредитних картица не односи се на Србију, поручују за “Блиц” из компанија „Visa International“ и „MasterCard“. Ове накнаде у Србији према тврдњама упућених достижу чак и до четири одсто, а све док су на снази, нема пада цена у малопродајама.



Европска комисија је одлучила да накнаде за картице „Visa“ и „MasterCard“ које у Европској унији прелазе и 1,6 одсто ускоро неће износити више од 0,2 одсто за дебитне и 0,3 одсто за кредитне картице. Ове накнаде банке наплаћују трговцима, па их због тога грађани не примећују, али се оне у крајњем преливају на џепове потрошача.

Колика је нужност укидања поменутих накнада и у Србији, објашњава Милан Кнежевић, власник модне конфекције „Модус“, који тврди да су оне од 1,5 до 4 одсто и да трговци за овај износ провизије морају подићи и цене.

– Ми немамо другог избора, морамо примати картице по којој год стопи провизије, јер би се у супротном радикално смањио промет – тврди Кнежевић који је истовремено и председник Асоцијације малих и средњих предузећа.


Он каже да би смањење накнада смањило цене и до два одсто, што би и инфлацију повукло надоле.

– Апсурдно је то да су у земљама ЕУ накнаде ниже него у Србији, јер су то земље које имају одличну куповну моћ и њихови потрошачи могу да поднесу трошкове платних картица што у Србији није случај – истиче Кнежевић.

И Душан Узелац, директор портала Каматица, каже за “Блиц” да је трговцима велики проблем када имају маржу од пет одсто, а три одсто им се одузме по основу накнада за картице.

– То је позитивна прича и није без основа што из Европске комисије креће иницијатива за укидање накнада – каже Узелац.

Из компаније „VisaInternational“ поручују за “Блиц” да предлог Европске комисије може утицати само на земље чланице Европске уније.

– То значи да све заинтересоване стране, банке, трговци и потрошачи неће бити погођени предложеним законима – тврде на овој адреси. Исти одговор “Блиц” је добио и у компанији „MasterCard“ где је наведено да ће се ова директива примењивати само на картице издате у земљама “Европског економског простора”, тачније ЕУ.

Извор: Блиц

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS